Шта нема на менију у институцијама БиХ?

Иако у јавности важи правило да је храна у институцијама БиХ укусна и јефтина, они који се тамо хране, чини се, нису претерано задовољни.

Босна и Херцеговина 17.10.2016 | 16:10
Шта нема на менију у институцијама БиХ?
И док, с једне стране саговорници Независних новина тврде да се на менију у ресторану заједничких институција БиХ све ређе могу наћи свињетина и специјалитети српске кухиње, саговорници фокуса.ба, ипак, истичу супротно. Напомињу да се мени сваки дан мијења, те да имају некада мање, а некада више свињетине.
 
Наиме, како пишу Независне новине, Срби који се повремено хране у ресторану заједничких институција БиХ негодују, јер се на менију све ређе могу наћи свињетина и специјалитети српске кухиње, док, како тврде, мени у ресторану обилује јелима босанске и турске кухиње.

"Сваки дан има једно или нема ниједно јело на свињском програму, а српске салате уопште нема, и то је тако већ годинама. Зато је мени пун специјалитета од јунетине, телетине и јагњетине, а називи јела су такви да преводилац треба да их растумачи, као што су босанске клепе", испричао је један од службеника заједничких институција БиХ који не жели да му се спомиње име. Ипак, сматра, или да јеловник треба да буде неутралан, или да буду заступљена јела свих народа.

Менији из ресторана заједничких институција до који су Независне новине дошле заиста показују да је на њима најмање јела српске кухиње. Српске салате уопште нема, док се свињетина може наћи само у траговима. О Карађорђевој шницли, пршуту, роштиљу, сарми и сланини да се и не говори, али зато, с друге стране ту су босански лонац, босански чимбур, босанске клепе, кадун бутићи, ђулбаштија, сарајевска бошћа, јапрак сарма и разна друга јела углавном турске и оријенталне кухиње.

"Није тачно да нема свињетине. За српску салату не знам, али нема никаквог разлога да је не буде. Ако је нема  биће", рекао је Синиша Перковић, замјеник директора Службе за заједничке послове институција БиХ, у чијој се надлежности налази и ресторан.

Има свињетине, некада мање, некада више

С друге стране, Фокус.ба контактирао је неколико саговорника у институцијама БиХ с молбом да појасне зашто је “српска салата протјерана из институција БиХ”. Тек након што су, како наводе, саговорнике убиједили да није у питању никаква годишњица „Надреалиста“ и да није шала, пристали су дати изјаву.

"Морам појаснити да се мени сваки дан мијења и да некад имате више, а некад мање свињетине на менију. Иначе, у институцијама БиХ сви запосленици муку муче са истом ствари – лошом храном!? Наиме, упркос увреженом мишљењу, које је последица бројних новинских наслова о јефтиноћи и квалитетној храни малтене за марку, то није тачно".

"Храна је очајна за све, ма како се звала, јер се кухари нити труде нити желе на мени донијети нешто више. Већина запослених у институцијама уопште не једе у нашим ресторанима и то је једина истина", казао је за Фокус.ба државни службеник  Алмир Т. чији је идентитет познат редакцији Фокуса.ба.

(Независне новине/Фокус.ба)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

тек

17.10.2016 15:28

Дарги Бозе циме се наси парламентарци занимају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народна кухиња

17.10.2016 15:48

Нема рецимо соло пасуља,пите тиквењаце,соло кромпира и хљеба намазаног са масти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Димњачар

17.10.2016 17:23

Мишомор додати као зачин сваком јелу!

ОДГОВОРИТЕ