Šta nema na meniju u institucijama BiH?

Iako u javnosti važi pravilo da je hrana u institucijama BiH ukusna i jeftina, oni koji se tamo hrane, čini se, nisu preterano zadovoljni.

Bosna i Hercegovina 17.10.2016 | 16:10
Šta nema na meniju u institucijama BiH?
I dok, s jedne strane sagovornici Nezavisnih novina tvrde da se na meniju u restoranu zajedničkih institucija BiH sve ređe mogu naći svinjetina i specijaliteti srpske kuhinje, sagovornici fokusa.ba, ipak, ističu suprotno. Napominju da se meni svaki dan mijenja, te da imaju nekada manje, a nekada više svinjetine.
 
Naime, kako pišu Nezavisne novine, Srbi koji se povremeno hrane u restoranu zajedničkih institucija BiH negoduju, jer se na meniju sve ređe mogu naći svinjetina i specijaliteti srpske kuhinje, dok, kako tvrde, meni u restoranu obiluje jelima bosanske i turske kuhinje.

"Svaki dan ima jedno ili nema nijedno jelo na svinjskom programu, a srpske salate uopšte nema, i to je tako već godinama. Zato je meni pun specijaliteta od junetine, teletine i jagnjetine, a nazivi jela su takvi da prevodilac treba da ih rastumači, kao što su bosanske klepe", ispričao je jedan od službenika zajedničkih institucija BiH koji ne želi da mu se spominje ime. Ipak, smatra, ili da jelovnik treba da bude neutralan, ili da budu zastupljena jela svih naroda.

Meniji iz restorana zajedničkih institucija do koji su Nezavisne novine došle zaista pokazuju da je na njima najmanje jela srpske kuhinje. Srpske salate uopšte nema, dok se svinjetina može naći samo u tragovima. O Karađorđevoj šnicli, pršutu, roštilju, sarmi i slanini da se i ne govori, ali zato, s druge strane tu su bosanski lonac, bosanski čimbur, bosanske klepe, kadun butići, đulbaštija, sarajevska bošća, japrak sarma i razna druga jela uglavnom turske i orijentalne kuhinje.

"Nije tačno da nema svinjetine. Za srpsku salatu ne znam, ali nema nikakvog razloga da je ne bude. Ako je nema  biće", rekao je Siniša Perković, zamjenik direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, u čijoj se nadležnosti nalazi i restoran.

Ima svinjetine, nekada manje, nekada više

S druge strane, Fokus.ba kontaktirao je nekoliko sagovornika u institucijama BiH s molbom da pojasne zašto je “srpska salata protjerana iz institucija BiH”. Tek nakon što su, kako navode, sagovornike ubijedili da nije u pitanju nikakva godišnjica „Nadrealista“ i da nije šala, pristali su dati izjavu.

"Moram pojasniti da se meni svaki dan mijenja i da nekad imate više, a nekad manje svinjetine na meniju. Inače, u institucijama BiH svi zaposlenici muku muče sa istom stvari – lošom hranom!? Naime, uprkos uvreženom mišljenju, koje je posledica brojnih novinskih naslova o jeftinoći i kvalitetnoj hrani maltene za marku, to nije tačno".

"Hrana je očajna za sve, ma kako se zvala, jer se kuhari niti trude niti žele na meni donijeti nešto više. Većina zaposlenih u institucijama uopšte ne jede u našim restoranima i to je jedina istina", kazao je za Fokus.ba državni službenik  Almir T. čiji je identitet poznat redakciji Fokusa.ba.

(Nezavisne novine/Fokus.ba)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

tek

17.10.2016 15:28

Dargi Boze cime se nasi parlamentarci zanimaju?

ODGOVORITE
Name

Narodna kuhinja

17.10.2016 15:48

Nema recimo solo pasulja,pite tikvenjace,solo krompira i hljeba namazanog sa masti...

ODGOVORITE
Name

Dimnjačar

17.10.2016 17:23

Mišomor dodati kao začin svakom jelu!

ODGOVORITE