Наука тврди: "Органска храна је само бацање пара"

Образовно-научни канал АСАП Сциенце заокружио је недавно истраживање које наводи да, упркос томе што је невероватно скупа, органска храна није боља за ваше здравље, а у неким случајевима се због ње можете разболети.

Здравље 17.10.2016 | 15:58
Наука тврди: "Органска храна је само бацање пара"
АСАП преноси: “Постоји мала заблуда. Наиме, већина конзумената сматра да органске фарме не користе пестициде. На фармама органске хране смеју да се користе пестициди, али не смеју бити синтетички направљени. Поједини природни пестициди су представљају озбиљне претње по здравље и околину него синтетички. Природно не значи увек и здравије.“

Претходни извештаји упозоравају на токсични бакар сулфат, који користе узгајивачи органског поврћа.

Према порталу “Цонсумерс Репортс“, постоји мали доказ да је отганска храна боља, иако је за 47 одсто скупља.

Студија са Стенфорд универзитета из 2012. године анализирала је 237 претходних студија органске хране и открила да већина органске хране нема више хранљивих материја од конвеционално произведене хране.

“Нема велике разлике између органски и конвенционално произведене хране, ако сте одрасла особа и ваше одлуке се заснивају искључиво на вашем здрављу“, наводи Дена Бравата са Стенфорда.

Како преноси АСАП, такође је већа могућност тровања храном, с обзиром да је према једној студији 10 одсто имало трагове бактерије ешерихије коли.

Такође, узгајање органске хране може бити штетно по околину, јер захтева више земљишта.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ратар

17.10.2016 14:33

Увијек сам био за вјестацко дјубриво него за крављу и коњску баљегу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тина

18.10.2016 00:18

Еее

ОДГОВОРИТЕ