Тина Полетан, једина жена боксерски судија у БиХ!

Тина Полетан, Бањалучанка која је почетком године стекла звање АИБА судије прошле седмице вратила се са Тајланда гдје је као једини судија са Балкана судила на Свјетском првенству за студенте у боксу.

Остали спортови 18.10.2016 | 20:45
Тина Полетан, једина жена боксерски судија у БиХ!
Тина Полетан, Бањалучанка која је почетком године стекла звање АИБА (Свјетска боксерска организација) судије прошле седмице вратила се са Тајланда гдје је као једини судија са Балкана судила на Свјетском првенству за студенте у боксу.

Она је једина жена у Босни и Херцеговини са титулом међународног боксерског судије, а каже да ни у региону нема колегиница које носе ову титулу.

Судија је постала прије двије године, са 19 година након што се успјешно бавила џудом, пливањем, боксом и кик-боксом. Најважније титуле освојила је у категорији јуниора, а осим што је била вишеструки првак БиХ у боксу и кик боксу, била је трећа на свјетском и на европском првенству у кик-боксу.

Наиме, цијела њена породица обожава борилачке вјештине, па је мајка Дијана задужена за тренинге и логистику, отац Мићо Полетан селектор је бх.боксерске репрезентације и АИБА тренер, брат Сандро освојио је треће мјесто на Европском првенству у боксу, а два пута био вицешампион свијета и два пута првак Европе у кик-боксу.

Најмлађи члан породице Тинин син Сандро, иако је млађи од три године већ сада показује љубав према боксу, па га није требало много наговарати да са дедом одмјери снаге, под будним оком маме-судије.

Тина Полетан испричала је да јој је дуже вријеме била жеља да постане судија.

"Свидио ми се тај позив зато што сам увијек се дивила судијама како успију да контролишу два боксера и како два боксера слушају све њихове команде и пожељела сам и да неко тако слуша мене", рекла је ова млада Бањалучанка.

На питање како су боксери на почетку реаговали на њу као судију обзиром на њену младост одговорила је да је на самом почетку било необично јер вјероватно ни боксери нису очекивали такву озбиљност од ње.

"Међутим, моја породица је предана спорту и ово није ништа ново за мене. Мој читав живот је професионални спорт тако да сам се од самог почетка понашала врло професионално, пратила сам правила и никаквих проблема није било, брзо смо се навикли", каже Тина.

Позив за суђење на Свјетском првенству за студенте добила је директно од Свјетске боксерске организације јер је како каже била запажена на пређашњим интернационалним такмичењима и добила врло добре оцјене.

"Супервизори су похвалили, а моји испитивачи за звање интернационалног судије рекли да ћу судити Олимпијаду 2020. године", каже Тина Полетан и додаје да јој је жеља да до тада суди на што више међународних такмичења.

Одушевљена је путовањем на Тајланд јер је имала прилику да упозна бројне колеге, добије много савјета, али и похвала.

"Пуно тога сам научила јер неке ствари не можемо да научимо на нашим локалним такмичењима. Велика је част и мени је јако драго када ми да сугестију неки судија који суди већ преко 20 година и који је судио двије Олимпијаде", сматра Тина.

Тина студира криминалистику, а планира и да научи руски језик, а сада говори енглески и њемачки језик, што јој је олакшало стицање звања судије. Није јој било компликовано и тешко савладати све тајне овог позива, јер је као такмичар пролазила кроз све то и била упозната са правилима.

"Учила сам, припремала се мјесецима са мојим колегом Миланком Ракићем, свакодневно ми је пружао подршку, учио ме, како теоретски тако и практично", наводи Тина.

Тинин ментор Миланко Ракић, АИБА судија и предсједник судијске организације на нивоу БиХ каже да је са њом било јако лијепо и пријатно радити. Иако се бави суђењем преко 35 година и иза себе има бројне мечеве на међународној сцени Тина Полетан га је обзиром на своју младост успјела изненадити амбициознишћу, одлучношћу и озбиљношћу.

"Много смо сати провели у обуци, вјежби на рингу, али исплатило се јер је за кратко вријеме, непуне двије године, стигла јако далеко и заиста ме то радује", рекао је Ракић.

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар