Либија након Гадафија: Смрт, биједа, хаос...

Пет година након побуне у којој је убијен либијски лидер Моамед Гадафи, становницима пријестонице те земље у хаосу, исфрустрираним свакодневним недаћама, недостаје живот под дугогодишњим диктатором, јавља данас АФП.

Свијет 17.10.2016 | 12:30
Либија након Гадафија: Смрт, биједа, хаос...
Пет година након што је Гадафи заробљен и убијен, Либија је и даље нестабилна при чему политичке и војне ривалске снаге саботирају одрживу државу и боре се против џихадиста, а житељи Триполија кажу да су исцрпљени несташицама струје, растом цијена и недостатком новца, док се сукобљене власти и милиције боре за контролу над распарчаном земљом богатом нафтом.

"Нерадо ово кажем, али живјели смо боље под претходним режимом", наводи 42-годишњи фармацеут Фејза ал-Наас, додајући да данас Либијци сатима чекају испред банака не би ли измолили нешто сопственог новца, док је све трипут скупље.

С друге стране, поједини Либијци истичу да се хаос у земљи шири као посљедица вишедеценијске лоше управе под некадашњим диктатором.

"Данашње борбе Либијаца су логична посљедица 42-годишњег систематског уништавања и саботажа од стране државе", каже Абдерахман Абделал (32), архитекта у потрази за послом.

Влада националног јединства коју подржавају Уједињене нације настоји да учврсти власт широм земље откако је успостављена у Триполију у марту ове године, док ривалски парламент на крајњем истоку земље одбија да јој уступи власт, подсјећа француска агенција.

У петак је влада претрпјела нови ударац када су јој противничке снаге заузеле кључне канцеларије у пријестоници и прогласиле поновно ступање на снагу треће администрације која је и раније била базирана у Триполију.

Гадафи, који је 42 године владао Либијом, убијен је 20. октобра 2011. док је покушавао да побјегне из родног Сирта, а три дана касније је бивши побуњенички Национални прелазни савјет (НТВ) прогласио "потпуно ослобођење" Либије и саопштио да је више од 30.000 људи погинуло у деветомјесечној побуни с подршком НАТО која је почела као дио "арапског прољећа".

У међувремену, радикални исламисти су искористили либијску побуну као изговор за стварање зона утицаја и насиље се раширило, Либија је још више утонула у хаос због чега су се стране делегације повукле из земље, а извоз нафте нагло опао пошто су затворени терминали за испоруку.

Општи метеж послије Гадафијевог свргавања и убиства омогућио је џихадистичкој групи Исламска држава да себи створи упориште на прагу Европе након што је у јуну прошле године заузела Сирт.

Снаге лојалне влади националног јединства се пет мјесеци боре да истјерају и посљедње џихадисте из бившег упоришта Исламске државе, уз подршку ваздушних напада САД.

Лојалисте је ослабила борба против ИС, па су снаге на челу са контровезним маршалом прошлог мјесеца заузеле кључне нафтне терминале на истоку, омогућивши Националној нафтној компанији да настави за извозом сирове нафте.

Парламент на истоку земље подржава Калифу Хафтара, који се представља као "спаситељ Либије" пред растућом џихадистичком пријетњом, али који истовремено ствара дубоке подјеле.

Иако је Хафтарова војска истјерала већину џихадиста из Бенгазија, одакле је потекла побуна 2011, критичари га оптужују да за једини циљ има да се докопа власти како би успоставио нову војну диктатуру.

"Либијци су принуђени да бирају између двије крајности: хаоса са милицијама и исламистичким екстремиста као доминантним снагама, или војне владавине", каже либијски аналитичар Мохамед Елџар из Центра Рафик Харири за Блиски исток, додајући да се не нуди ниједна друга убједљива опција.

Дуготрајни хаос је, уз то, омогућио трговцима људима да појачају своју уносну трговину у медитеранском региону, при чему се стотине миграната који сањају о Европи утапају надомак либијских обала, закључује француска агенција.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Лопаре

17.10.2016 12:33

Од пјеска и блата има да га правите!Ста сте тразили то сте и добили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

17.10.2016 19:55

Ееее сад имају демократију,па нека узивају!

ОДГОВОРИТЕ