Степинац без ореола због 1941. године

Папа Фрања сигурно неће донети одлуку о канонизацији контроверзног хрватског кардинала Алојзија Степинца пре окончања рада Мешовите комисије Римокатоличке и Српске православне цркве. Такав епилог није могућ без обзира на околности које могу да наступе.

Регион 17.10.2016 | 08:08
Степинац без ореола због 1941. године
Овај став саопштен је “Новостима” у седишту Римокатоличке цркве. Ватикан, како тврде наши извори с римског Трга Светог Марка, будно прати рад Комисије, чији је други сусрет заказан за данас и сутра у Загребу.

Загребачки састанак овог стручног тела, формираног на папину иницијативу, са задатком да расветли историјску улогу кардинала из времена усташке творевине НДХ, биће први који ће имати радни карактер. Српски и хрватски стручњаци и црквени великодостојници у главном граду Хрватске разговараће о односу Ватикана и Степинца према НДХ. У следећим сесијама разговора, који ће се наизменично одржавати у Београду и Загребу, Мешовита комисија двеју цркава разматраће и Степинчев однос према СПЦ и српском народу.

Српска патријаршија не жели да се изјашњава о сусрету у Загребу, нити да износи детаље своје платформе.

"Наша делегација изложиће историјске аргументе о Степинчевој улози у стварању НДХ, масовним злочинима, покрштавању православног живља и везама с Павелићем и врхом усташког покрета" кратко наводе за наш лист у врху СПЦ.

Да се рад ове комисије с великим интересовањем прати у Ватикану, потврђено нам је из неколико извора. Са детаљима првог сусрета католичких и православних великодостојника јула ове године упознат је и најужи круг сарадника папе Фрање.

"У Ватикану је добро примљено то што су црквени врхови Хрватске и Србије прихватили папину историјску иницијативу, што показује да постоји добра воља да се разговара и о деликатним стварима из прошлости. Пре десетак или више година то би било немогуће" рекао нам је високопозиционирани свештеник из Ватикана, добро упознат с папиним ставовима и начином рада.

"Нико у Ватикану не очекује да ће се чланови Комисије брзо сложити, нити да ће њихов разговор бити лак посао. Ватиканска дипломатија и методе рада Свете столице показују да се папи никада не жури и да фактор времена ни у случају Степинца није пресудан" тврди ватикански извор Новости.

Како сличних комисија до сада није било, тешко је уопште нешто унапред прогнозирати. Ватикански извори тврде да ће рад Комисије трајати најмање годину дана и да је због ове чињенице реч о “брзом поступку”. Према неким информацијма, није искључено да се због различитих разлога закључак рада и пролонгира. Ватикану се не жури и свеједно је хоће ли коначну одлуку о канонизацији да донесе Фрања или неки будући папа.

Општи став је да ће највише неслагања бити око биографије Алојзија Степинца у вези с 1941. годином. На тој години и питањима стварања НДХ највише ће се сукобљавати ставови чланова Комисије. Коначну реч о закључцима даће римокатолички поглавар.

ОСУДА ПОКРШТАВАЊА

Разговори у Загребу долазе после недавне папине изјаве у Грузији у којој је осудио превођење православних верника у католичанство. Независно од тога да ли је Фрања мислио и на Католичку цркву у Хрватској, несумњиво је да њен поглавар има јасан став о покрштавању, што се ставља на терет и Алојзију Степинцу.

"Папа јасно изражава своје ставове и онда када то не прија ушима локалног свештенства, као што је то учинио око Међугорја. Али док заседа Мешовита комисија, Фрања се сигурно неће јавно изјашњавати о Степинцу" наводе извори “Новости” у Ватикану.

ВЛАДИКЕ И ИСТОРИЧАРИ

* РИМОКАТОЛИЧКУ цркву представљаће кардинал Јосип Бозанић, а у Комисији су још и мостарски и пожешки бискупи Ратко Перић и Антун Шкворчевић, као и историчари Марио Јарек и Јуре Кришто.

*У ИМЕ СПЦ у раду Комисије учествују загребачки митрополит Порфирије, владике славонски Јован и бачки Иринеј, митрополит црногорско-приморски Амфилохије и професор Дарко Танасковић. Они ће пренети аргументе више српских историчара и истраживача Другог светског рата и НДХ.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

17.10.2016 08:15

Православни хрисцани верују "у Једну Свету Саборну и Апостолску Цркву!" ПРЕМА томе по уцењу Светих Отаца Цркве не постоји висе ЦРКАВА вец само једна Црква основана од Старог СРБског Родјака, Гопод насег Исуса Христа. Римокатолицке "црква" је отпала 1054 године од Једне Свете Сабирне и Апостолске Цркве Христове и од тада до свог покајања и повратка из римокатолицке јереси Светом Православљу или Православном хрисцанском вјероуцењу она није висе Помјесна Црква као сто је она некада била вец римокатолицка вјерска заједница као и сатанска "црква" из Лос Андјелоса у Америци са којом заједно цини са другим вјерским групацијама не Цркву Христову, вец сатанску вјерску заједницу под именом Свјетски Савез Цркава. Због тога "Светитељи" римокатолицке вјерске заједница нису Православни хрисцански Светитељи и зато Православне СРБе Светог Саве или Светосавци не требају да подрзавају и да се мјесају у медјусобне разговоре, неспоразума и свадје екумениста који на мала врате уводе у Цркву ДЈАВОЛА, ВРАГА или СЕЈТАНА у лицности Антихриста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехехе

17.10.2016 09:02

Јеси ли то пуштен уз кауцију, несташко мали? :-)

Name

Кумиц

17.10.2016 09:12

Мицо дитије цирилица заборавио си писати на цирилицном писму

Name

Ре.Микиц

17.10.2016 16:54

Попе смањи мало

Name

Клер

17.10.2016 08:45

Ј..о државе у којој клер води политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујага

17.10.2016 09:34

Ј.бес и дрзаву у којој зиве безбозници попут тебе. Запамти СРБине, да се Бог неда рузити!