Stepinac bez oreola zbog 1941. godine

Papa Franja sigurno neće doneti odluku o kanonizaciji kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca pre okončanja rada Mešovite komisije Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve. Takav epilog nije moguć bez obzira na okolnosti koje mogu da nastupe.

Region 17.10.2016 | 08:08
Stepinac bez oreola zbog 1941. godine
Ovaj stav saopšten je “Novostima” u sedištu Rimokatoličke crkve. Vatikan, kako tvrde naši izvori s rimskog Trga Svetog Marka, budno prati rad Komisije, čiji je drugi susret zakazan za danas i sutra u Zagrebu.

Zagrebački sastanak ovog stručnog tela, formiranog na papinu inicijativu, sa zadatkom da rasvetli istorijsku ulogu kardinala iz vremena ustaške tvorevine NDH, biće prvi koji će imati radni karakter. Srpski i hrvatski stručnjaci i crkveni velikodostojnici u glavnom gradu Hrvatske razgovaraće o odnosu Vatikana i Stepinca prema NDH. U sledećim sesijama razgovora, koji će se naizmenično održavati u Beogradu i Zagrebu, Mešovita komisija dveju crkava razmatraće i Stepinčev odnos prema SPC i srpskom narodu.

Srpska patrijaršija ne želi da se izjašnjava o susretu u Zagrebu, niti da iznosi detalje svoje platforme.

"Naša delegacija izložiće istorijske argumente o Stepinčevoj ulozi u stvaranju NDH, masovnim zločinima, pokrštavanju pravoslavnog življa i vezama s Pavelićem i vrhom ustaškog pokreta" kratko navode za naš list u vrhu SPC.

Da se rad ove komisije s velikim interesovanjem prati u Vatikanu, potvrđeno nam je iz nekoliko izvora. Sa detaljima prvog susreta katoličkih i pravoslavnih velikodostojnika jula ove godine upoznat je i najuži krug saradnika pape Franje.

"U Vatikanu je dobro primljeno to što su crkveni vrhovi Hrvatske i Srbije prihvatili papinu istorijsku inicijativu, što pokazuje da postoji dobra volja da se razgovara i o delikatnim stvarima iz prošlosti. Pre desetak ili više godina to bi bilo nemoguće" rekao nam je visokopozicionirani sveštenik iz Vatikana, dobro upoznat s papinim stavovima i načinom rada.

"Niko u Vatikanu ne očekuje da će se članovi Komisije brzo složiti, niti da će njihov razgovor biti lak posao. Vatikanska diplomatija i metode rada Svete stolice pokazuju da se papi nikada ne žuri i da faktor vremena ni u slučaju Stepinca nije presudan" tvrdi vatikanski izvor Novosti.

Kako sličnih komisija do sada nije bilo, teško je uopšte nešto unapred prognozirati. Vatikanski izvori tvrde da će rad Komisije trajati najmanje godinu dana i da je zbog ove činjenice reč o “brzom postupku”. Prema nekim informacijma, nije isključeno da se zbog različitih razloga zaključak rada i prolongira. Vatikanu se ne žuri i svejedno je hoće li konačnu odluku o kanonizaciji da donese Franja ili neki budući papa.

Opšti stav je da će najviše neslaganja biti oko biografije Alojzija Stepinca u vezi s 1941. godinom. Na toj godini i pitanjima stvaranja NDH najviše će se sukobljavati stavovi članova Komisije. Konačnu reč o zaključcima daće rimokatolički poglavar.

OSUDA POKRŠTAVANjA

Razgovori u Zagrebu dolaze posle nedavne papine izjave u Gruziji u kojoj je osudio prevođenje pravoslavnih vernika u katoličanstvo. Nezavisno od toga da li je Franja mislio i na Katoličku crkvu u Hrvatskoj, nesumnjivo je da njen poglavar ima jasan stav o pokrštavanju, što se stavlja na teret i Alojziju Stepincu.

"Papa jasno izražava svoje stavove i onda kada to ne prija ušima lokalnog sveštenstva, kao što je to učinio oko Međugorja. Ali dok zaseda Mešovita komisija, Franja se sigurno neće javno izjašnjavati o Stepincu" navode izvori “Novosti” u Vatikanu.

VLADIKE I ISTORIČARI

* RIMOKATOLIČKU crkvu predstavljaće kardinal Josip Bozanić, a u Komisiji su još i mostarski i požeški biskupi Ratko Perić i Antun Škvorčević, kao i istoričari Mario Jarek i Jure Krišto.

*U IME SPC u radu Komisije učestvuju zagrebački mitropolit Porfirije, vladike slavonski Jovan i bački Irinej, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i profesor Darko Tanasković. Oni će preneti argumente više srpskih istoričara i istraživača Drugog svetskog rata i NDH.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

17.10.2016 10:15

Pravoslavni hriscani veruju "u Jednu Svetu Sabornu i Apostolsku Crkvu!" PREMA tome po ucenju Svetih Otaca Crkve ne postoji vise CRKAVA vec samo jedna Crkva osnovana od Starog SRBskog Rodjaka, Gopod naseg Isusa Hrista. Rimokatolicke "crkva" je otpala 1054 godine od Jedne Svete Sabirne i Apostolske Crkve Hristove i od tada do svog pokajanja i povratka iz rimokatolicke jeresi Svetom Pravoslavlju ili Pravoslavnom hriscanskom vjeroucenju ona nije vise Pomjesna Crkva kao sto je ona nekada bila vec rimokatolicka vjerska zajednica kao i satanska "crkva" iz Los Andjelosa u Americi sa kojom zajedno cini sa drugim vjerskim grupacijama ne Crkvu Hristovu, vec satansku vjersku zajednicu pod imenom Svjetski Savez Crkava. Zbog toga "Svetitelji" rimokatolicke vjerske zajednica nisu Pravoslavni hriscanski Svetitelji i zato Pravoslavne SRBe Svetog Save ili Svetosavci ne trebaju da podrzavaju i da se mjesaju u medjusobne razgovore, nesporazuma i svadje ekumenista koji na mala vrate uvode u Crkvu DJAVOLA, VRAGA ili SEJTANA u licnosti Antihrista!

ODGOVORITE
Name

Hehehe

17.10.2016 11:02

Jesi li to pušten uz kauciju, nestaško mali? :-)

Name

Kumic

17.10.2016 11:12

Mico ditije cirilica zaboravio si pisati na cirilicnom pismu

Name

Re.Mikic

17.10.2016 18:54

Pope smanji malo

Name

Kler

17.10.2016 10:45

J..o države u kojoj kler vodi politiku.

ODGOVORITE
Name

Mujaga

17.10.2016 11:34

J.bes i drzavu u kojoj zive bezboznici poput tebe. Zapamti SRBine, da se Bog neda ruziti!