Како је живио, а како отишао Ал Капоне?

Двадесетих година прошлог века Ал Капоне је био један од људи којих се плашила цела Америка. Криминалац који се уздигао до самог врха чикашке мафије тада је имао само 26 година и уценама и убиствима управљао политичком сценом.

Свијет 17.10.2016 | 08:06
Како је живио, а како отишао Ал Капоне?
Иако је био изузетно опрезан, није рачунао на једног тихог и незаустављивог противника: инфекцију сифилиса, која га је на крају довела до менталног стања 12-годишњака.

Његова шокантна животна прича недавно је објављена у књизи “Ал Капоне: Његов живот, наслеђе и легенда” Дирдре Бер и у њој се као разлог његовог менталног пропадања наводи управо сифилис, а не шок који је доживео након доспевања у затвор.

Капоне, који је носио надимак “Лице с ожиљком” (Сцарфаце), након што је као тинејџер у тучи добио посекотину на левом образу, обогатио се као лидер Чикаго Аутфита, криминалног синдиката који је имао огранке у целој Америци и бавио се кријумчарењем. Капоне је бацао бомбе на радње које нису желеле да им плаћају рекет и убрзо је стекао толику моћ, да је постао мета противницима.

Међутим, након што је у 33. години завршио у затвору због утаје пореза, лекари су код њега дијагностиковали сексуално преносиве болести сифилис и гонореју.

До 1939. када је пуштен на условно служење казне, Капоне је био у поодмаклом стадијуму сифилиса и његово ментално стање је рапидно пропадало.

Од свог синдиката добио је “пензију” од свега 600 долара недељно, што је било велики корак уназад за човека који је као криминалац живео у великом луксузу и, како се шушкало, годишње зарађивао око 40 милиона долара.

Након затвора, само је шетао својим дворишетем и повремено ишао у лов на лептирове са својом унуком.

Његово имање продато је 2014. за 7,4 милиона долара, а сада га углавном закупљују филмски студији и богати туристи.

Капонеа је до смрти штитила супруга Ма, која је знала да ће га Аутфит убити ако се сазна да говори о старом “послу” и зато га је штитила од посета било каквих проблематичних пријатеља.

Последње дане провео је практично закључан у вили и на крају умро 1947. када је имао свега 48 година.

Извор: ДАИЛY МАИЛ
Фото: Геттyимагес

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пасха

17.10.2016 14:13

Усао је на сцену као клосхар и јос веци клосар умро

ОДГОВОРИТЕ