Ирачки премијер: Почела је "битка свих битака"

Ирачки премијер Хајдер ел Абади објавио је да је ноћас почела операција за ослобођење Мосула.

Свијет 17.10.2016 | 07:47
Ирачки премијер: Почела је "битка свих битака"
"Дошло је време за победу и операција за ослобођење Мосула је почела", поручио је Абади у обраћању на државној тв станици "Иракија".

"Данас проглашавам почетакове победничке операције која ће вас ослободити од насиља и тероризма Исламске државе", истакао је ирачки премијер, обраћајући се становницима Мосула, пренела је агенција АФП.

Ирачка војска је на Мосул у недељу бацила десетине хиљада летака којима упозорава становнике да је план о ослобађању тог града од ИД у последњој припремној фази.

Леци садрже неколико порука, од којих једна уверава становништво да надолазећа војска неће "циљати цивиле", а друга их упозорава да избегавају подручја за које знају да се на њима налазе милитанти Исламске државе.

Напад на Мосул, последњи велики град у Ираку који је и даље под контролом Исламске државе, по наводима ирачке владе и војних званичника требало би да почне овог месеца, преноси Хина.

Очекује се да ће борци Исламске државе пружати снажан отпор и да ће користити цивиле као живи штит, што су чинили и у прошлим биткама.

Ирачке власти страхују да ће операција покренути масовни егзодус који би могао да закомликује ситуацију и стога лецима моле становнике да "остану код куће и не верују гласинама које шири Исламска држава" како би проширила панику.

Мосул је са својом предратном популацијом од око 2 милиона становника четири до пет пута већи од било ког досад ослобођеног ирачког града.

Уједињене нације су протекле недеље рекле како се припремају за највећи и најкомплекснији хуманитарни подухват који ће бити нужан када почне битка за Мосул која би милион становника могла да остави без крова над главом.

"Останите мирни, а својој деци реците да је то игра или грмљавина пре кише", стоји у летку и додаје се да жене не смеју викати како не би узнемириле децу.

"Ако угледате војну јединицу останите на удаљености од најмање 25 метара и избегавајте било какве нагле покрете", упозорава летак.

Извор: Бета
Фото: ГеттyИмагес

Коментари / 0

Оставите коментар