Irački premijer: Počela je "bitka svih bitaka"

Irački premijer Hajder el Abadi objavio je da je noćas počela operacija za oslobođenje Mosula.

Svijet 17.10.2016 | 07:47
Irački premijer: Počela je "bitka svih bitaka"
"Došlo je vreme za pobedu i operacija za oslobođenje Mosula je počela", poručio je Abadi u obraćanju na državnoj tv stanici "Irakija".

"Danas proglašavam početakove pobedničke operacije koja će vas osloboditi od nasilja i terorizma Islamske države", istakao je irački premijer, obraćajući se stanovnicima Mosula, prenela je agencija AFP.

Iračka vojska je na Mosul u nedelju bacila desetine hiljada letaka kojima upozorava stanovnike da je plan o oslobađanju tog grada od ID u poslednjoj pripremnoj fazi.

Leci sadrže nekoliko poruka, od kojih jedna uverava stanovništvo da nadolazeća vojska neće "ciljati civile", a druga ih upozorava da izbegavaju područja za koje znaju da se na njima nalaze militanti Islamske države.

Napad na Mosul, poslednji veliki grad u Iraku koji je i dalje pod kontrolom Islamske države, po navodima iračke vlade i vojnih zvaničnika trebalo bi da počne ovog meseca, prenosi Hina.

Očekuje se da će borci Islamske države pružati snažan otpor i da će koristiti civile kao živi štit, što su činili i u prošlim bitkama.

Iračke vlasti strahuju da će operacija pokrenuti masovni egzodus koji bi mogao da zakomlikuje situaciju i stoga lecima mole stanovnike da "ostanu kod kuće i ne veruju glasinama koje širi Islamska država" kako bi proširila paniku.

Mosul je sa svojom predratnom populacijom od oko 2 miliona stanovnika četiri do pet puta veći od bilo kog dosad oslobođenog iračkog grada.

Ujedinjene nacije su protekle nedelje rekle kako se pripremaju za najveći i najkompleksniji humanitarni poduhvat koji će biti nužan kada počne bitka za Mosul koja bi milion stanovnika mogla da ostavi bez krova nad glavom.

"Ostanite mirni, a svojoj deci recite da je to igra ili grmljavina pre kiše", stoji u letku i dodaje se da žene ne smeju vikati kako ne bi uznemirile decu.

"Ako ugledate vojnu jedinicu ostanite na udaljenosti od najmanje 25 metara i izbegavajte bilo kakve nagle pokrete", upozorava letak.

Izvor: Beta
Foto: GettyImages

Komentari / 0

Ostavite komentar