Крајишка кестенијада у Чикагу окупила Србе

Удружење Крајишких Срба „Прело“ из Чикага одржало је прошле суботе шесту по реду кестенијаду. И док се на имању цркве Св. Јован Крститељ у чикашком кварту Хомер Глен ширио мирис печеног кестења и печене домаће, банијске димљене кобасице, одржавао се турнир у фудбалу, боћању и крајишке пастирске игре.

Свијет 17.10.2016 | 07:44
Крајишка кестенијада у Чикагу окупила Србе
"Поред кесетенијаде током године организујемо још ловачку забаву и манифетацију „крајишко прело“ на којем се присетимо наших старих обичаја и старих заната. Сваке године то су обичаји друге регије: Кордуна, Лике, Баније, Славоније, Далмације, Босанске Крајине и других. Свака наша манифестација је и хуманитарног карактера: прикупљамо помоћ за вишечлане српске повратничке породице у Хрватској и у друге сврхе. У томе делу сарађујемо са организацијом 'Срби за Србе'. Посебно нам је задовољство што на наше манифетације долази пуно младих - деце и омладине који се овде, иако су рођени у Америци, упознају се са начином живота својих предака",  истиче  председник “Прела” Петар Кутлић.

Посетиоци из шире околине Чикага и из околних градова имали су прилике да на кестенијади виде крајишке пастирске игре за децу и одрасле као што су бацање камена са рамена, трчање у џаку, навлачење конпоца, скок у даљ из места, превлачење палије (тољаге) и друге.

На овогодишњој кестенијади све је подсећало на завичај па и само кестење које је увежено из Италије и највероватније убрано на Петровој Гори или Шамарици.

Гурмански специјлитет  -свежу димљену кобасицу припремају чанови Удружења који су, пре протеривања, радили у петрињском “Гавриловићу”, док домаће колаче припремају чланице “Прела”.  

Домаћини су припремили и изложбу рукотворина. Све то одвијало се уз завичајну музику, а међу пјевачима најчешће је госте забављао Илија Трбојевић, родом са Кордуна.













БН телевизија

 

Коментари / 0

Оставите коментар