Krajiška kestenijada u Čikagu okupila Srbe

Udruženje Krajiških Srba „Prelo“ iz Čikaga održalo je prošle subote šestu po redu kestenijadu. I dok se na imanju crkve Sv. Jovan Krstitelj u čikaškom kvartu Homer Glen širio miris pečenog kestenja i pečene domaće, banijske dimljene kobasice, održavao se turnir u fudbalu, boćanju i krajiške pastirske igre.

Svijet 17.10.2016 | 07:44
Krajiška kestenijada u Čikagu okupila Srbe
"Pored kesetenijade tokom godine organizujemo još lovačku zabavu i manifetaciju „krajiško prelo“ na kojem se prisetimo naših starih običaja i starih zanata. Svake godine to su običaji druge regije: Korduna, Like, Banije, Slavonije, Dalmacije, Bosanske Krajine i drugih. Svaka naša manifestacija je i humanitarnog karaktera: prikupljamo pomoć za višečlane srpske povratničke porodice u Hrvatskoj i u druge svrhe. U tome delu sarađujemo sa organizacijom 'Srbi za Srbe'. Posebno nam je zadovoljstvo što na naše manifetacije dolazi puno mladih - dece i omladine koji se ovde, iako su rođeni u Americi, upoznaju se sa načinom života svojih predaka",  ističe  predsednik “Prela” Petar Kutlić.

Posetioci iz šire okoline Čikaga i iz okolnih gradova imali su prilike da na kestenijadi vide krajiške pastirske igre za decu i odrasle kao što su bacanje kamena sa ramena, trčanje u džaku, navlačenje konpoca, skok u dalj iz mesta, prevlačenje palije (toljage) i druge.

Na ovogodišnjoj kestenijadi sve je podsećalo na zavičaj pa i samo kestenje koje je uveženo iz Italije i najverovatnije ubrano na Petrovoj Gori ili Šamarici.

Gurmanski specijlitet  -svežu dimljenu kobasicu pripremaju čanovi Udruženja koji su, pre proterivanja, radili u petrinjskom “Gavriloviću”, dok domaće kolače pripremaju članice “Prela”.  

Domaćini su pripremili i izložbu rukotvorina. Sve to odvijalo se uz zavičajnu muziku, a među pjevačima najčešće je goste zabavljao Ilija Trbojević, rodom sa Korduna.













BN televizija

 

Komentari / 0

Ostavite komentar