Најсмртоноснији пут је на излазу из Бањалуке

Црна статистика Министарства унутрашњих послова Републике Српске показује да је у Српској од јануара до септембра у саобраћају погинуло 98 људи, што је мање за 17,7 одсто него у истом прошлогодишњем периоду.

Република Српска 16.10.2016 | 20:44
Најсмртоноснији пут је на излазу из Бањалуке
Тешке повреде у истом периоду је задобило 528 лица, што је за седам одсто мање него лани.

Иако статистика показује благи позитиван тренд, стање на путевима и даље је далеко од задовољавајућег, пише Глас Српске.

Осим пута Карановац - Црна Ријека, кобних несрећа је било и на другим путним правцима. Међу њима су Клашнице - Прњавор, где су погинуле две, а седам особа је тешко повријеђено, колико је и на путу Градишка - Нова Топола и Бањалука (Рударска) - Стари Мајдан.

И на путу Челинац - Укрина погинуло је двоје, а тешко је повријеђено шест лица, док су на путу Подновље - Шешлије два лица погинула, а четири тешко повређена.

МУП РС апелује на све учеснике у саобраћају да буду опрезни и да поштују законске прописе и на тај начин заштите свој и животе других учесника у саобраћају.

Исти апел стиже и из асоцијација које се баве безбедношћу саобраћаја. Директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске, Милија Радовић, сматра да бољи путеви и оштрије казне за несавесне возаче могу утицати на мањи број несрећа.

Радовић каже да је предложио да у новом закону о безбедности саобраћаја у БиХ буде и одредба којом ће возачима бити одузимана возила за одређене прекршаје и уколико их буду понављали.

"Само оштријим казнама моћи ћемо са улица склонити бахате возаче", истакао је Радовић.

Ова казна је у Словенији заживела још 2008. године, а тамошњим возачима је само у 2012. години одузето више од 2.500 возила.

"Прекршаји због којих су њихови држављани остајали без четвороточкаша били су, на пример, ако у периоду од две године направе три прекорачења брзине у насељеним мјестима или ако возе под утицајем алкохола", објашњава Радовић, који се нада да ће неко од посланика предложити исто или бар слично рјешење.

Радовић каже да, осим казни, треба урадити и детаљне анализе када је у питању саобраћајна сигнализација и стање на путевима како би возачи били безбједнији у саобраћају.

У "Путевима Републике Српске" кажу да већ раде на томе и да континуирано прате стање безбједности саобраћаја на свим магистралним и регионалним путевима и да сваке године санирају одређен број опасних мјеста. Истичу да опасна мјеста која не уђу у једногодишњи програм реконструкције морају бити адекватно обиљежена.

"Као примјер издвајаја се локација Сурјан, која је идентификована као опасно мјесто на магистралном путу М16. Она је додатно означена и обезбјеђена сигнализацијом и опремом", објашњавају у "Путевима Српске".

(Глас Српске)

Коментари / 0

Оставите коментар