Najsmrtonosniji put je na izlazu iz Banjaluke

Crna statistika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazuje da je u Srpskoj od januara do septembra u saobraćaju poginulo 98 ljudi, što je manje za 17,7 odsto nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Republika Srpska 16.10.2016 | 20:44
Najsmrtonosniji put je na izlazu iz Banjaluke
Teške povrede u istom periodu je zadobilo 528 lica, što je za sedam odsto manje nego lani.

Iako statistika pokazuje blagi pozitivan trend, stanje na putevima i dalje je daleko od zadovoljavajućeg, piše Glas Srpske.

Osim puta Karanovac - Crna Rijeka, kobnih nesreća je bilo i na drugim putnim pravcima. Među njima su Klašnice - Prnjavor, gde su poginule dve, a sedam osoba je teško povrijeđeno, koliko je i na putu Gradiška - Nova Topola i Banjaluka (Rudarska) - Stari Majdan.

I na putu Čelinac - Ukrina poginulo je dvoje, a teško je povrijeđeno šest lica, dok su na putu Podnovlje - Šešlije dva lica poginula, a četiri teško povređena.

MUP RS apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju zakonske propise i na taj način zaštite svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju.

Isti apel stiže i iz asocijacija koje se bave bezbednošću saobraćaja. Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srpske, Milija Radović, smatra da bolji putevi i oštrije kazne za nesavesne vozače mogu uticati na manji broj nesreća.

Radović kaže da je predložio da u novom zakonu o bezbednosti saobraćaja u BiH bude i odredba kojom će vozačima biti oduzimana vozila za određene prekršaje i ukoliko ih budu ponavljali.

"Samo oštrijim kaznama moći ćemo sa ulica skloniti bahate vozače", istakao je Radović.

Ova kazna je u Sloveniji zaživela još 2008. godine, a tamošnjim vozačima je samo u 2012. godini oduzeto više od 2.500 vozila.

"Prekršaji zbog kojih su njihovi državljani ostajali bez četvorotočkaša bili su, na primer, ako u periodu od dve godine naprave tri prekoračenja brzine u naseljenim mjestima ili ako voze pod uticajem alkohola", objašnjava Radović, koji se nada da će neko od poslanika predložiti isto ili bar slično rješenje.

Radović kaže da, osim kazni, treba uraditi i detaljne analize kada je u pitanju saobraćajna signalizacija i stanje na putevima kako bi vozači bili bezbjedniji u saobraćaju.

U "Putevima Republike Srpske" kažu da već rade na tome i da kontinuirano prate stanje bezbjednosti saobraćaja na svim magistralnim i regionalnim putevima i da svake godine saniraju određen broj opasnih mjesta. Ističu da opasna mjesta koja ne uđu u jednogodišnji program rekonstrukcije moraju biti adekvatno obilježena.

"Kao primjer izdvajaja se lokacija Surjan, koja je identifikovana kao opasno mjesto na magistralnom putu M16. Ona je dodatno označena i obezbjeđena signalizacijom i opremom", objašnjavaju u "Putevima Srpske".

(Glas Srpske)

Komentari / 0

Ostavite komentar