"БиХ је државна заједница два ентитета"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик гостовао је синоћ на телевизији ФАЦЕ, гдје је између осталог говорио о одржаном референдуму о Дану Републике Српске, о изборима, као и о томе да ли ће се одазвати позиву Тужилаштва БиХ на саслушање.

Република Српска 16.10.2016 | 21:56
"БиХ је државна заједница два ентитета"
На констатацију водитеља Сенада Хаџифејзовића "да је читава драма око референдума почела управо у његовом Централном дневнику када га је директно питао 'Зашто не распише тај референдум?', Додик је рекао да је референдум био одговор на политику Бакира Изетбеговића који злоупотребљава институције БиХ.

“Референдум је био рационалан слијед догађаја на лошу политику Бакира Изетбеговића, који је умислио да може да моделира путем странаца, сада путем судова које контролише, стварност у Републици Српској.

Без обзира на његову вољу довео је у питање институционални капацитет тих институција на нивоу БИХ, играјући се политички с њима, употребљавајући их за политичке обрачуне, злоупотребу Уставног суда гдје сједе његови ранији потпредсједници.

Почео је да дијели лекције читавом народу, референдум је реакција на то", рекао је предсједник Републике Српске.

На питање да ли има храбрости да дође на саслушање у Тужилаштво, у Сарајево, Додик је одговорио да се не плаши и додао да је спреман да иде у неку другу институцију, јер је "Тужилаштво под утицајем Бакира Изетбеговића".



“Ви знате да ја нисам страшљив, али имајући у виду злоупотребу институција и рањеност Бакира Изетбеговића и његових људи, губитак СДА на локалу свих значајнијих мјеста, као што су Зеница, Тузла, Бихаћ и друга мјеста, говори о томе да је СДА склона свашта да учини.

Ја сам давно говорио да су Суд и Тужилаштво формирани за политику, нису формирани на уставан начин, али имајући у виду да се о мени ради спреман сам доћи у СИПА-у или неку другу правосудну институцију.

Не тражим преседан, дешава се само то да тражим исто што су и другима дали. Раније сте могли дати изјаву видеолинком или на други начин, не видим зашто се онда моја добра воља не искористи на добар начин?!

Јер ја сам спреман дати изјаву било гдје, не тражим преседан, ништа, само оно што је другима дозвољено. Ако Тужилаштво буде инсистирало да дођем у Сарајево, то тек онда говори о политичкој мотивисаности и онда су могући разни сценарији у којима не желим да учествујем.

Не желим да будем експеримент у рукама неких који не држе до права, а ухватили су се инситуција и покушавају да употријебе тај капацитет. А ово је најбољи начин да се сруши капацитет Суда и Тужилаштва", рекао је Додик.

Он је додао да није живио у Сарајеву, те да му тај град ништа не значи.

“У Сарајево сам само ишао кад сам морао, сад више и не морам. Видјећемо морам ли доћи због саслушања”, каже Додик.

Упитан да ли на салушње у Тужилаштво БиХ не смије да дође због бојазни да би испитиван о другим аферама, Додик каже:

"То причају они који не знају процедуре, нико ме није упутио на неки други случај, једини позив који сам добио односи се на саслушање у вези са референдумом.

А и не вјерујем да би на тај начин било ко радио, да би то чинио на неки препад, мада смо у прошлости и то видјели. Овдје се ради о политичкој инструментализацији.

Ја сам овдје изабран као предсједник и ви никада лично нисте гласали за мене ни на једним изборима”, поручује Додик и додаје: “Без обзира на створени утисак, ја сам за могућу БиХ и мислим да је она могућа у ономе што је написано у Дејтонском мировном споразуму.

Међутим, наш консензус је изостао, а онда су наступили странци који су слушали само једну страну, бошњачку, и сад за своје високе плате говоре да идемо у унију, напредујемо итд. Ја нећу да живим у експерименту који праве странци и који намећу Бошњаци и Бакир Изетбеговић.”

На питање да ли му је оптужница Тужилаштва БИХ у вези са референдумом помогла да добије изборе Додик је нагласио да би волио да оптужница против њега никада није подигнута и да она нема везе с његовом побједом на изборима.

“Ја сам изборе добио давно, већ десет година их добијам, па зашто је био проблем и сада да добијем? Да није било позива не би добио изборе, ма немој!”, каже Додик.

“СНСД није одустао и још ће се борити за побједу. Ово нама нико није дао, а кључни моменат за побједу је мај мјесец, када је опозиција хтјела да одржи митинг.

Многи су ми говорили да је то могући сукоб, да одустанем, али одржао сам митинг на митинг и добили смо ситуацију гдје се СНСД пробудио, добио снажну бољу вољу и енергију.

Тако смо дошли до референдума и избора. То је било логично. Шта с том побједом? Нисмо давали посебно велика обећања, осим стабилизације и то ћемо и урадити.

Влада Републике Српске ускоро ће направити посебан пројект развоја и стабилизације општина, нарочито ових у којима смо побиједили. Наша одговорност везиваће се на све општине.”, каже Додик.

Он је прокоментарисао и резултат који је остварио СзП на изборима. “Босић је до сада био најбољи предсједник СДС-а, али овај Говедарица је наш човјек и нећемо имати проблема с тим. Нећу да се бавим њима, јер је наша побједа величанствена.”

О односу са лидером СДА Додик каже да је Изетбеговић добар партнер. “Дошао сам у Сарајево да направимо договор око Механизма координације и тражио сам све што сам хтио.

У једном моменту сам помислио да ми не треба договор те врсте, па сам тражио више него што сам мислио тражити. И добио сам то све.

Тако да ми Бакир не представља проблем. Добили смо то да овлаштени представник Владе Републике Српске буде кворум у свим будућим документима који се буду правили у БиХ.

Незаобилазни смо ако они било шта траже. Прича је на почетку била око Тужилаштва, а ја тврдим да Тужилаштвом управља СДА. Бакир је потпуно ставио под контролу Обавјештајну службу која је спекулативна и служи само за паковање и обрачуне у БиХ.

И то је оно што не ваља код Бакира. А ми смо добили што смо хтјели, он нама више не треба”, закључује Додик.

Говорећи о односима са Русијом Додик каже да поштује Русе, али да није њихов послушник.

“Поштујем их као и све, а слушам само народ. Не поштујем политике које дођу и кажу: 'Морате да урадите то и то.'

С Путином је занимљиво причати, велики је државник, велики човјек који ме баш импресионирао, а ријетки су они који ме импресионирају.

Морам рећи да увијек када разговарам са Путином то доживљавам као разговор пријатеља, два до три пута годишње се састајемо, без оптерећења причамо о напретку, нашим односима.

Он мени објасни геостратешку позицију, никад од мене није ништа тражио, ни рекао да нешто морам учинити.

За НАТО је рекао да разумије наш положај и да ће разумијети било коју нашу одлуку о НАТО-у, а ми смо одлучили ићи у НАТО кад народ на референдуму одлучи да ће ићи ту”, каже Додик.

Вучића оцјењује као доброг, агилног предсједника Владе Србије, који покушава да стабилизује односе на Балкану.

”Предсједника Владе Србије цијеним и цијеним његов допринос и енергију коју даје на стабилизацију. Показао је да је Србија најзначајнији фактор Балкана у погледу стабилизације.

Дијалог је потребан. Његова политика је мени прихватљива", каже предсједник Републике Српске. На питање Сенада Хаџифејзовића да ли му је циљ одвајање Републике Српске из састава БиХ, Додик одговара: “БиХ је државна заједница два ентитета, у том погледу поштујем Устав.

Ја сам против оне БиХ какву граде странци, за ону сам коју ми можемо договорити. Нисам ни против Суда и Тужилаштва БиХ, али оно што сад имамо, на овај начин, није Суд и Тужилаштво.

Мислим да је могуће одвојити Републику Српску, то је за Бошњаке најбоље. Да се фино разиђемо и направимо фине комшијске односе. БиХ је подијељена.”, каже Додик.

На констатацију Хаџифејзовића да то што прича није могуће без рата, Додик тврди да јесте.

“Може то мирним путем, без рата. Шта ви имате од тога што не дате да се одвојимо? Ово није заједничка држава, сви смо њени заробљеници и БиХ ништа не вриједи.

То што политичко Сарајево хоће да наметне мајоризацију и Босну коју они мисле да треба да буде, ја ћу учинити све да не буде те Босне.

Босна по Уставу може, али са одређеним модификацијама”, поручио је Додик. О томе да ли је спреман за свој политички крај Додик признаје да је хтио да се повуче прије неколико година, али је одлучио да остане још.

“Мој мандат је до оног момента док ме народ бира и до тад ћу бити овдје. Кад не будем, способан сам бавити се другим послом. Енергија ми се вратила, као и снага и жеља", рекао је Додик.

Додик је за крај поручио да му је излазна стратегија формирање невладине организације која ће се борити против насиља у БиХ. “И бићу утоме веома успјешан, видјећете.”, казао је Додик.

(СБ/Вијести.ба/НН)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

Драган

16.10.2016 09:56

Потпуно коректан интервју! Честитке и Сенаду и Додику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

16.10.2016 10:14

Ако постоје ботови који су плацени онда сте то ви Драгане.Камо пусте среце за нас Србе да је Додик дрзавник а не несто посве друго и да је Република Српска уреден ентитет и да у њему функционису право и правда и економски просперитет.

Name

дјанго

16.10.2016 10:27

Тако је Ре Драгане. РС је простор гдје је вазније имати канцеларије боље него сто има влада Велике Британије или Њемацке. Гдје су хирургије у центру Града неуредније од подрума изнад којих су канцеларије у згради Владе РС. РС је простор гдје су најмање пензије у Европи итд итд. РС је простор гдје се влада на "политицким триковима" СНСД. Но, свјетло на крају тунела варијанта: постење и квалитет зивота са Вукотом Говедарицом на целу. Народ це да бира .............???

Name

Драган за ове Ре

16.10.2016 17:06

Хајд' све бих разумио, да ми објасниште по чему сам бот! Један потпуно коректан интервју и то доброг новинара са одличним саговорником! Овакве ствари појачавају гледаност телевизија, па и остали портали се на ово каче! Ради се о два човјека са дијаметрално супротним ставовима, а комуникација је мање-више ОК! Шта је спорно у мом конентару???

Name

План б

16.10.2016 10:01

Још мало славља и весеља,а онда почињу захебанције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дистрик Република

16.10.2016 10:08

Додик стално понавља ово о БИХ као заједници два ентитета и нико, па ни Сенад овдје, га не исправља. Прве три тацке устава јасно казу да је стварање ентитета само модификација постојецег унутрасњег уредјења дрзаве и њеног континуитета. Процитајте молим вас прве три тацке првог цлана устава. (Другу изостављам, јер говори о демократском уредјењу дрзаве и изборима): "Члан И. 1. Континуитет. Република Босна и Херцеговина, чије је званично име од сада "Босна и Херцеговина", НАСТАВЉА своје правно постојање по међународном праву као држава, са унутрашњом структуром модифицираном овим Уставом, и са постојећим међународно признатим границама. Она ОСТАЈЕ држава чланица Уједињених народа и може као Босна и Херцеговина задржати чланство или затражити пријем у организацијама унутар система Уједињених народа, као и у другим међународним организацијама. (...) 3. Састав. Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске (у даљем тексту "ентитети")." Ни ријеци, дакле, о "државној заједници два ентитета" и скандал је да се Додик тврдеци ово, јос и позива на устав. Ваљда рацуна да устав нико не цита, па ни Хадзифејзовиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледај мало Сире

16.10.2016 11:13

Јесте пријатељу, то је тацно, али је исто или слицно писало и за Еx Југославију, ПА СТА СЕ ДЕСИ. Сустав вази и примјењује се све док се не промијени. Врати се, исто тако, на устав Србије и једнострану сецесију Косова. Лицно мислим да је негдје договорено да се Балкан подијели по етницким границама: хрватска оцисти од Срба, Косово осамостали, а Република Српска једног дана припоји Србији. Садасња ФБиХ, припојила би се Хрватској. Мало ко у ово вјерује, али мало ко је вјеровао и у цијепање еxЈу, па се деси. Мало ко је вјеровао да це Косовои Метохија бити отети Србији, па се то деси. Да су народи Балкана паметни (а нису) сами би се о свему договарали о свему, а не тразили да им се проблеми рјесавају са стране и вијековима ратују једни против других.

Name

Дистрик Република

16.10.2016 11:36

Заборављас да је СФРЈ била унија федералних јединица и да је у њеном уставу писало да републике имају право на одцијепљење референдумом сто се у слуцају БИХ и догодило 1. марта 1992. Заборављас и то да је Косово имало аутономију унутар Србије, које је Милосениц понистио, као и у Војводини, русеци устав из 1974. Управо то његово "отварање устава" је омогуцило каснију сецесију Косова. Никаквог рата ни прекрајања граница у БиХ неце бити. Остаце овај статус qуо, бескрајно мрцварење и натезање који свим политицким елитама а и странцима одлицно одговара. Другације наси не би остајали на власти, а странци у ОХР-у.

Name

Паметњаковић

17.10.2016 06:17

Ал си ти пријатељу глуп. Република Српска што ти и само име говори је Република и самим тим каква аутономија може бити јача од Републике. Каква аутономија косова или федеративци из СФРЈ. Од када се је створила Република Српска постала је нејјача аутономија на свјету али Српска Република и није аутономија већ Република која има своју владу,свог Председника,своју Полицију,своју заставу,свој језик,свој парламент имаће и своју војску опет као и граничну полицију. Како онда може аутономија а Република не може,шта то има аутономија,а да Република нема,аутономија нема и не може имате своју полицију.СФРЈ се је распала јер хрвати и муслимани нису хтјели да живе са Србима па сада погледај мало Републику Српску и бих.

Name

Андјеомм

16.10.2016 10:12

Свака цаст Председнице РС.Све је рецено и прузена је рука свима па сада нека изволе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цццц

16.10.2016 10:17

Али нигде не процитах како је Хадзифејзовицу проблем изговорити Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

16.10.2016 10:18

Врло су ријетки ратови који се НАЈАВЕ...Вецином се ДОГОДЕ, онако док спавас, мезетис или пецас рибу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

17.10.2016 07:17

Е овај те коментар одао, да не користиш логику...Ратови задњих 300 година у Европи сви су најављени и планирани од стране Фамилије, која на њима профитира... Распитај се мало...

Name

Одлично против насиља

16.10.2016 10:30

Формирај агенцију за заштиту грађана од малтретирања и премлаћивања полиције РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиxy

16.10.2016 10:52

Још само да запосли људе и да имају плату бар 1500 КМ на ове цијене. Све пада у воду ако је народ гладан и жељан, а атмосфера безнађа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

16.10.2016 11:04

Не боји се ницега.... Сто није отисао у СА директ да доказе свима....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

16.10.2016 11:09

Ста це у Сарајеву, кога брига за Сарајевио. И на тај нацин показује да БиХ није дрзава нити из Сарајева мозес да управљас ицим сем Босњацким вецинским територијем.

Name

Остоја

16.10.2016 12:55

Па да га политицки суд ухапси. Није луд.

Name

Б.Лука

17.10.2016 08:22

Зашто напуштати земљу

Name

А сто не би могло

17.10.2016 18:45

Зна се он правити паметан у БЛ а кад треба показат да има м*да у СА нигдје га нема.. А сто си правио интервиев на ТВ ако те они не интересују... Колико су га платили за овај спектакл ?

Name

боки

16.10.2016 11:05

Је ли он то мисли да 49%припадне Србима а остало да подјеле остали? Је ли се он то прави луд остаје при оној трагичној "Срби воле мишиће , пријетње у празно..." Кукавица и лажљивац! ВЈЕРУЈТЕ-сасвим је другачији пред странцима. Нигдје "мишића". Знам поуздано!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

17.10.2016 07:14

За Бокија Тринеску Наравно , било би и више од 49% да није Милошевић правио дилове са Холбруком и Туђманом... А ти остали су френдови...Јесу ли везали заставе против Срба? Јесу! Јесу ли били усташе и усташко цвијеће? Јесу! Није наш проблем што су се 1993. френдови поклали међу собом...

Name

Сила

16.10.2016 11:11

Милораде сила си. Тај водитељ пјени ал ниста ти не мозе као ни РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Новинар"

16.10.2016 11:42

Свака цаст Додику на самоконтроли (овај пут). Благо рецено понизио је овога који себе назива новинаром. Минимум културе, постовања и новинарске етике није могао да показе од своје патолоске мрзње према цовјеку који је легални предсједник Републике Српске. Браво предсједнице само их биј оваквим интервјуима. Сто им ти казес сви ми Срби мислимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

16.10.2016 22:50

Браво Председниче!

Name

Подрска предсједнику.

16.10.2016 12:35

Био је то један добар интервју. Птедсједник рационалан и занимљив као и увијек. Једноставно и отворено говори оно сто велика вецина Срба мисли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

16.10.2016 12:38

Тзв БИХ је вјестацка илегална НАТО дрзава која је настала силом након растурања СФРЈ суверене цланице УН СРБИ су некада не тако давно били вецина 45% у бих и власници 64% земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

18.10.2016 11:09

Срби су некад били вецина и на Космету а данас сви знамо какво је стање..

Name

Олга

16.10.2016 12:46

Додик је исти као Бакир,нема никакве разлике и одлично се слаже са њим.У Тужилаштво не смије да оде,страсив је он ,само онакво понашање и говор некултуран му је одбрамбени механизам.Њему је мјесто у Фоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

16.10.2016 12:54

Колико би Бошњаци жељели да имају оваквог предсједника као што је предсједник наше РЕПУБЛИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајдук

16.10.2016 13:10

Јако смо вам завидни

Name

пп

16.10.2016 16:19

Петре, Петре које наше РЕПУБЛИКЕ то је његова својина ако ово називаш нашом гдје грађани масовно напуштају и одлазе за бољим животом.Све су опухали и још задужили наша праунучад неће моћи вразити дугове (СВЕ ЈЕ У ВЕЛИОМ МИНУСУ ЗДРАВСТВО,ШУМЕ,ЕЛЕКТРО ПР.ЖЕЉЕЗНИЦЕ,ПЕНЗИСКИ Ф.БАНКЕ,БИРАЧ ЗВ,итд јелти само ово довољно да схватиш ко ти је пресједник а у ЕВРОПУ ћемо отићи преко Требињског аеродрома.

Name

За петра

16.10.2016 18:41

Трт,трт,тррррт

Name

@Петар

17.10.2016 07:42

Нека хвала. Задрзи ти њега јос дуго времена. Када све покупи онда иде са хуминарним радом као светац :) Ви и даље њега подрзавајте послије свега сто вам је узео. Свака цаст када се тако мозете расипати. Само не заборавите јос мало па нема висе кредита :) Петре мој да знас колико не знам скоцио би са највеце зграде тј. зграде владе гдје су се они фино удомили на ту своју главу. Само пази да не закацис несто како је то много костало типа пепељаре која је плацена 1.293КМ/ ком. Има се, мозе се!

Name

тихи поглед

16.10.2016 13:14

Очекујем 110 кометара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти-бот

17.10.2016 07:56

100 из федерације, 70 под српским именима, 20 на ћирилици... ма џаба вам све народ је рекао

Name

Тихи

16.10.2016 18:32

Додик има своју лицну полицију, суд, тужилаштво ...направио је бетонску ограду са тим око себе и ту цуци док не пукне и ако пукне. Мислите да је он то направио да брани вас од некога или себе? Он је постао паранојан и боји се свега а поготово да се несто не деси шта он не може контролирати или утицати. Зато толики вапај да свугдје се мијеша и све контролисе. Становнике РС користи да би ту своју позицију очувао или јос висе уцврстио и спреман је до задњег становника РС то да слиједи и по сваку цијену па чак и по цијену рата, санкција....Он зна да ништа није вјечно и да не мозе побјећи од своје судбине а то је да му суде његови и нико други јер њима је нанио највећу штету .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАЈНА

17.10.2016 01:12

Можда је онај налаз и мишљење психијатра основано, ко ће га знати,

Name

објективно

17.10.2016 11:05

Додик такав какав је има подрску народа сто је показано и на предходним изборима. Мозе се то неком свидјати или не али је тако. Његова политика према федерације је одлицна и његов став је цврст по том питању и без обзира да ли гласамо за њега или не мислим да се велика вецина Срба слазе са са том политиком.Политика унутар РС је несто друго и мислим да ту пуно гријеси и не заслузује подрску народа.

Name

ОСА

16.10.2016 20:47

Морам признат да је у праву да конкретно СДА преко АИДС контролисе рад неких институција ....то је свима јасно и Миле се неда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакир

17.10.2016 08:10

Босњаци, не бојте се Додика, неце он распаковати Дејтон него Колинда, како је и најавила у својој изјави. Тим даје подрску Хрватима за треци ентитет Херцег Босну, а да не спомињем и АП Бабина Кладуса. Тако испада да је РС и Додик најмањи проблем за Федерацију БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сањин

18.10.2016 09:07

Не смета Бошњацима Додик него РС,па који предсједник РС им је ваљао,колико се сјећам Шаровића и Поплашена су смјењивали .То они желе-нетанак РС.РС им је кост у грлу.

Name

Последњи кинески цар

17.10.2016 11:43

Нисам Додиков љубитељ нити члан СНСД-а,али могу рећи да је сасвим коректан интервју и Додикови одговори. И онда видим 90% негативних коментара. Питам се да ли би коментари били позитивни да је Додик рекао да треба бити унитарна БиХ ,да је Суд и Тужилаштво професионално и независно од политике ,да је Уставни суд БиХ са три странца одлично рјешење ,да је високи представник потребан БиХ ,да није проблем да се укине РС,и шта још не?! Да ли би онда 90% коментара било у стилу Браво предсједниче ,свака ти част и слично...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

17.10.2016 11:48

вецина муслимана су били фасисти 1914-1941-1991 зато им и даље СРБИ сметају и Додик који је предсједник РС која је симбол слободе правде антифасизма

ОДГОВОРИТЕ
Name

За младобосанца

17.10.2016 13:12

Иди купај рибе,батали пискарање по коментарима.

Name

етвам

17.10.2016 13:13

Води те га куци кад вам је добар за домацина.

Name

аз

17.10.2016 15:47

А ста це мени Додик објасњавати ста је БиХ? Имам ја довољно своје памети да то схватим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

17.10.2016 19:45

Наравно

Name

комедија

18.10.2016 17:39

У праву си момце и добро досли у републику Српску толико о БиХ.

Name

нн

17.10.2016 18:16

Срећна поскупљења,смањене плата...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

18.10.2016 04:37

Добио од бакира ста је позелио казе нас мили пресједник а не казе да га је молио за потпис за споразум са ММФ јер је каса била празна и десили би се немири е ту га је спасио бакир сто говори да су на једној линији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

18.10.2016 09:03

А шта ови из СзП су изгледа гадљиви на високееее плате.

Name

Миливоје

18.10.2016 18:43

Српски народ није крив за разбијање СФРЈ. Већ у другом броју часописа "Комунист" далеке 1925. године је објављен закњучак ЦК КПЈ да се прогласе Република Хрватска, Република Словенија и Република Македонија. То је и потврђено на четвртом конгресу КПЈ 1928 године у Дрездену у Њемачкој. Да се је та идеја остварила од1974 до 1992 године, неко је морао да буде крив. Па наравно да је то морао бити српски народ.

ОДГОВОРИТЕ