Научници праве мапу свих ћелија у тијелу

Научници су покренули светску иницијативу којом желе да мапирају и опишу сваку ћелију у људском телу, стварајући тиме велики атлас који би могао да преобрази научно разумевање људског раста и настајања болести.

Здравље 15.10.2016 | 12:29
Научници праве мапу свих ћелија у тијелу
Циљ атласа људског тела, чија ће израда веројатно трајати дуже од деценије, јесте да одреди све врсте и својства свих људских ћелија у ткивима и органима

Ћелије су кључне за разумевање биологије здравља и болести, али научници још увек не знају колико их имамо, колико врста постоји, и колико се оне разликују од органа до органа, рекао је један од аутора пројекта.

"Иницијатива о атласу људских ћелија је почетак нове ере разумевања ћелија", истакла је Сара Теихман, предводница за ћелијску генетику на британском институту Сангер.

"Открићемо нове врсте ћелија, сазнаћемо како се оне с временом мењају током раста и болести, и стећи боље схватање биологије", додала је Теихманова.

Пројекат тренутно води група научника Института Броад с МИТ-а и Харварда у САД-у, Института Сангер и Велком Траста у Великој Британији, али идеја је да у њему учествују научници и донатори из целог света.

Атлас ће бити доступан целом свету, а научници се надају да ће то трансформирати истраживање људског развоја и прогресије болести попут астме, Алцхајмерове болести и рака.

Људско тело се састоји од милијарду ћелија, темељних јединица живота које се деле и расту, и у фази ембриона преузимају одређене функције које постепено доводе до развоја различитих врста ћелија, попут кожних или неурона.

До недавно је научно знање о ћелијама било ограничено на оно што се може закључити посматрањем под микроскопом или генетском анализом груписаних ћелија.

Ал, технолошки напредак у подручју познатом као геномика једне ћелије довео је до тога да научници данас могу да издвоје индивидуалне ћелије из различитих ткива и органа, анализирају њихова својства и мере и описују који се молекули у њима стварају.

"Сада имамо алате за разумевање онога од чега смо састављени, што нам омогућује да схватимо како наша тела функционишу, и да откријемо шта се догађа са свим тим елементима током болести", рекао је Авив Регев с института Броад, који ради на пројекту.

"Верујемо да ће успешан опис свих ћелија у здравом људском телу утицати на готово све аспекте биологије и медицине у деценијама које долазе", закључио је Регев.

Извор: 24сата.хр

Коментари / 0

Оставите коментар