Велики број обољелих животиња, 52 угинуле

На подручју општине Пале од болести плавог језика обољело је 200 оваца и више од 30 говеда, а пријављена су и 52 случаја угинућа оваца, рекао је Срни директор Ветеринарске станице "Зоо-Вет" са Пала Бранислав Галић.

Република Српска 15.10.2016 | 11:40
Велики број обољелих животиња, 52 угинуле
Галић је нагласио да је број угинулих животиња знатно већи јер многи власници нису пријавили угинуће због њима познатих разлога.

Према његовим ријечима, код обољелих говеда појавили су се клинички симптоми као код оваца - висока температура, баљење и губитак апетита.

Наводећи да је у Републици Српској у више од 40 општина пријављено присуство болести плавог језика, Галић је напоменуо да је свака од тих општина дужна да формира локални центар за праћење болести.

"На Палама смо формирали локални центар за праћење болести, већ смо припремили сточно гробље, појачана је контрола промета стоке", рекао је Галић и додао да се морају обезбиједити карантински услови за стоку која би дошла непланирано или била увезена док траје зараза.

Он је појаснио да се болест преноси убодом инсеката, најчешће комараца, али и крпеља и обада, те да инкубација траје од шест до 10 дана, а постоје и случајеви када траје и дуже.

Галић је истакао да се власницима препоручује да окупају животиње реплентима који штите од инсеката, ставе инсектициде у штале и торове, као и заштитне траке против инсеката.

"Потребно је да власници прије зиме изврше дезинфекцију и дезинсекцију објеката у којима борави стока", напоменуо је Галић.

Галић је нагласио да власници обавезно пријаве угинуће животиња ради одштете.

Болест плавог језика није зооноза, што значи да људи не оболијевају, али болест ствара велике економске губитке.

Извор: СРНА

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

15.10.2016 09:54

И шта сад...а министар на вријеме упозорен, а добро, Баја не једе јагњетину или можда само код Змаја од Шипова "краља сточара" само једеза предсједника Змај то добро чува....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуле

15.10.2016 14:18

Инекција из Спаније Оxитетрацицлина 200ЛА на прве симптоме на вријеме лијеци плави језик. Даје се цај од кадуље и спориса а силом у уста овци се дају мандарине или неки други цитрус богат Ц витамином висе пута на дан Ракијом из сприце пропира се нос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

15.10.2016 18:14

А оце босњаци преци на свињетну даало поскупи и овако су по 2 марке прасици

ОДГОВОРИТЕ