Veliki broj oboljelih životinja, 52 uginule

Na području opštine Pale od bolesti plavog jezika oboljelo je 200 ovaca i više od 30 goveda, a prijavljena su i 52 slučaja uginuća ovaca, rekao je Srni direktor Veterinarske stanice "Zoo-Vet" sa Pala Branislav Galić.

Republika Srpska 15.10.2016 | 11:40
Veliki broj oboljelih životinja, 52 uginule
Galić je naglasio da je broj uginulih životinja znatno veći jer mnogi vlasnici nisu prijavili uginuće zbog njima poznatih razloga.

Prema njegovim riječima, kod oboljelih goveda pojavili su se klinički simptomi kao kod ovaca - visoka temperatura, baljenje i gubitak apetita.

Navodeći da je u Republici Srpskoj u više od 40 opština prijavljeno prisustvo bolesti plavog jezika, Galić je napomenuo da je svaka od tih opština dužna da formira lokalni centar za praćenje bolesti.

"Na Palama smo formirali lokalni centar za praćenje bolesti, već smo pripremili stočno groblje, pojačana je kontrola prometa stoke", rekao je Galić i dodao da se moraju obezbijediti karantinski uslovi za stoku koja bi došla neplanirano ili bila uvezena dok traje zaraza.

On je pojasnio da se bolest prenosi ubodom insekata, najčešće komaraca, ali i krpelja i obada, te da inkubacija traje od šest do 10 dana, a postoje i slučajevi kada traje i duže.

Galić je istakao da se vlasnicima preporučuje da okupaju životinje replentima koji štite od insekata, stave insekticide u štale i torove, kao i zaštitne trake protiv insekata.

"Potrebno je da vlasnici prije zime izvrše dezinfekciju i dezinsekciju objekata u kojima boravi stoka", napomenuo je Galić.

Galić je naglasio da vlasnici obavezno prijave uginuće životinja radi odštete.

Bolest plavog jezika nije zoonoza, što znači da ljudi ne obolijevaju, ali bolest stvara velike ekonomske gubitke.

Izvor: SRNA

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

15.10.2016 09:54

I šta sad...a ministar na vrijeme upozoren, a dobro, Baja ne jede jagnjetinu ili možda samo kod Zmaja od Šipova "kralja stočara" samo jedeza predsjednika Zmaj to dobro čuva....

ODGOVORITE
Name

dule

15.10.2016 14:18

Inekcija iz Spanije Oxitetraciclina 200LA na prve simptome na vrijeme lijeci plavi jezik. Daje se caj od kadulje i sporisa a silom u usta ovci se daju mandarine ili neki drugi citrus bogat C vitaminom vise puta na dan Rakijom iz sprice propira se nos

ODGOVORITE
Name

Simo

15.10.2016 18:14

A oce bosnjaci preci na svinjetnu daalo poskupi i ovako su po 2 marke prasici

ODGOVORITE