Неће бити "вишка" у реформи јавне управе

У Вишеграду је у организацији Синдиката управе Републике Српске организован округли сто под називом „Реформа јавне управе – последице и предности реформи“. Покровитељи овог састанка биле су асоцијације Европског и Свјетског синдиката.

Република Српска 14.10.2016 | 22:30
 Неће бити "вишка" у реформи јавне управе
Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховец рекао је у Вишеграду да усвојеним Законом о локалној самоуправи и Законом о службеницима и намјештеницима у Народној скупштини Републике Српске није предвиђено да се отпусти велики број радника, већ да се усклади њихов број са бројем становника у општинама.

„Синдикат је мишљења и да то није баш најсретније рјешење, што је била и наша примједба као и неких посланика, али смо се изборили да се из тог броја службеника издвоје они који су запослени ван административне службе, као што су ватрогасци и остали", додао је Врховец.

Врховец је задовољан тиме што је синдикат успио да планирани рок примјене реформе о локалној самоуправи, предвиђене да се заврши до 2017. године, пролонгира за половину 2019. јер се, како каже, овај процес мора постепено водити усклађујући све законске прописе који се наслањају на систем реформисања.

„Да поновимо, прекобројних радника неће бити, иако у јавности влада мишљење да се реформама аутоматски смањује број запослених у администрацијама локалних самоуправа", закључио је Врховец.

Предсједник Синдикалног округа Вишеград Љубинка Кнежевић је изразила задовољство начином организације и закључцима са округлог стола који су у интересу заштите радника не само Републике Српске него и земаља региона.

Округлом столу у Виешграду присуствовали су представници синдиката управа из: Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније, Федерације БиХ и Републике Српске.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тата мама

15.10.2016 08:58

Како це бити виска ,па ту раде њихова дјеца неце Им ваљда дати отказ.Луд овај народ моту па по њима,а народ их наградјује ,требају И унуке за политy.Овце нека паст траву

ОДГОВОРИТЕ