Neće biti "viška" u reformi javne uprave

U Višegradu je u organizaciji Sindikata uprave Republike Srpske organizovan okrugli sto pod nazivom „Reforma javne uprave – posledice i prednosti reformi“. Pokrovitelji ovog sastanka bile su asocijacije Evropskog i Svjetskog sindikata.

Republika Srpska 14.10.2016 | 22:30
 Neće biti "viška" u reformi javne uprave
Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Tomislav Vrhovec rekao je u Višegradu da usvojenim Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o službenicima i namještenicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije predviđeno da se otpusti veliki broj radnika, već da se uskladi njihov broj sa brojem stanovnika u opštinama.

„Sindikat je mišljenja i da to nije baš najsretnije rješenje, što je bila i naša primjedba kao i nekih poslanika, ali smo se izborili da se iz tog broja službenika izdvoje oni koji su zaposleni van administrativne službe, kao što su vatrogasci i ostali", dodao je Vrhovec.

Vrhovec je zadovoljan time što je sindikat uspio da planirani rok primjene reforme o lokalnoj samoupravi, predviđene da se završi do 2017. godine, prolongira za polovinu 2019. jer se, kako kaže, ovaj proces mora postepeno voditi usklađujući sve zakonske propise koji se naslanjaju na sistem reformisanja.

„Da ponovimo, prekobrojnih radnika neće biti, iako u javnosti vlada mišljenje da se reformama automatski smanjuje broj zaposlenih u administracijama lokalnih samouprava", zaključio je Vrhovec.

Predsjednik Sindikalnog okruga Višegrad Ljubinka Knežević je izrazila zadovoljstvo načinom organizacije i zaključcima sa okruglog stola koji su u interesu zaštite radnika ne samo Republike Srpske nego i zemalja regiona.

Okruglom stolu u Viešgradu prisustvovali su predstavnici sindikata uprava iz: Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Federacije BiH i Republike Srpske.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

tata mama

15.10.2016 08:58

Kako ce biti viska ,pa tu rade njihova djeca nece Im valjda dati otkaz.Lud ovaj narod motu pa po njima,a narod ih nagradjuje ,trebaju I unuke za polity.Ovce neka past travu

ODGOVORITE