Прије 83 године Свињар је постао Србац

Одлуком министра Краљевине Југославије, прије 83 године Србац је на иницијативу својих грађана умјесто Свињара, како се до тада звао, добио садашње како са поносом истичу Српчани, најљепше име. Од прије три године дан општине и крсна слава прослављају се истовремено 14. октобра, на дан Покрова Пресвете Богородице. Тим поводом у овој општини одржавају се бројне тродневне привредне, културне и вјерске манифестације.

Република Српска 14.10.2016 | 20:40
Прије 83 године Свињар је постао Србац
У присуству старих и новоизабраних одборника, представника привредног, културног и јавног живота, те других гостију међу којима су биле и делегације братских општина - Љубовије из Србије и Новогродјеца из Пољске, синоћ је у Дому културе одржана свечана академија. Присутне је пригодним ријечима поздравио још актуелни начелник Драго Ћирић, који је новоизабраном начелнику Млађану Драгосављевићу пожелио успјешано вођење општине у наредне четири године.

Славску бесједу имао је јеромонах Теофил Димитрић, намјесник манастира Осовица, који је говорио о животу и значају пресвете Богородице. У културном дијелу програма наступило је Српско црквено пјевачко друштво „Свети Георгије“ из Прњавора, које његује српску православну духовну музику. Посјетиоци су уживали и у наступу камерног квартета „Флутете“ којег чине: Сунчића Лончар, Наташас Вукојевић, Марија Пилиповић и Деана Симић.



Запажен је био и наступ Поетске групе „Дикционариј“ Народне библиотеке, док је причом „Српчани, претежно добри људи“ књижевник Жарко Шарић побрао аплаузе. Велике симпатије изазвао је и Хор из Новогродјеца, који је поред осталог извео и пјесму „Тамо далеко“ на срспком језику.

За допринос развоју пријатељства и сарадње, начелник пољске општине Роберт Релих уручио је признање - повељу ове општине Драги Ћирићу, који је тако постао почасни грађанин Новогродјеца. Релих је истовремено уручио признање новом начелнику Млађану Драгосављевићу у жељи да се сарадња двију општина настави.

Прослава Дана и Крсне славе општине Србац настављена је јутрос светом литургијом у Храму Покрова пресвете Богородице, а након богослужења одржана је литија до новог Храма Васкрсења Господњег у граду у коме је обављен славски обред – ломљење славског колача.



У протекла три дана у част Дана општине трајао је и јесењи улични сајам народних рукотворина, умјетнина, занатских производа, меда и хране. Одржан је и Покровски дан фолклора уз учешће десетак домаћих и страних културно-умјестничких друштава.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар