Prije 83 godine Svinjar je postao Srbac

Odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije, prije 83 godine Srbac je na inicijativu svojih građana umjesto Svinjara, kako se do tada zvao, dobio sadašnje kako sa ponosom ističu Srpčani, najljepše ime. Od prije tri godine dan opštine i krsna slava proslavljaju se istovremeno 14. oktobra, na dan Pokrova Presvete Bogorodice. Tim povodom u ovoj opštini održavaju se brojne trodnevne privredne, kulturne i vjerske manifestacije.

Republika Srpska 14.10.2016 | 20:40
Prije 83 godine Svinjar je postao Srbac
U prisustvu starih i novoizabranih odbornika, predstavnika privrednog, kulturnog i javnog života, te drugih gostiju među kojima su bile i delegacije bratskih opština - Ljubovije iz Srbije i Novogrodjeca iz Poljske, sinoć je u Domu kulture održana svečana akademija. Prisutne je prigodnim riječima pozdravio još aktuelni načelnik Drago Ćirić, koji je novoizabranom načelniku Mlađanu Dragosavljeviću poželio uspješano vođenje opštine u naredne četiri godine.

Slavsku besjedu imao je jeromonah Teofil Dimitrić, namjesnik manastira Osovica, koji je govorio o životu i značaju presvete Bogorodice. U kulturnom dijelu programa nastupilo je Srpsko crkveno pjevačko društvo „Sveti Georgije“ iz Prnjavora, koje njeguje srpsku pravoslavnu duhovnu muziku. Posjetioci su uživali i u nastupu kamernog kvarteta „Flutete“ kojeg čine: Sunčića Lončar, Natašas Vukojević, Marija Pilipović i Deana Simić.



Zapažen je bio i nastup Poetske grupe „Dikcionarij“ Narodne biblioteke, dok je pričom „Srpčani, pretežno dobri ljudi“ književnik Žarko Šarić pobrao aplauze. Velike simpatije izazvao je i Hor iz Novogrodjeca, koji je pored ostalog izveo i pjesmu „Tamo daleko“ na srspkom jeziku.

Za doprinos razvoju prijateljstva i saradnje, načelnik poljske opštine Robert Relih uručio je priznanje - povelju ove opštine Dragi Ćiriću, koji je tako postao počasni građanin Novogrodjeca. Relih je istovremeno uručio priznanje novom načelniku Mlađanu Dragosavljeviću u želji da se saradnja dviju opština nastavi.

Proslava Dana i Krsne slave opštine Srbac nastavljena je jutros svetom liturgijom u Hramu Pokrova presvete Bogorodice, a nakon bogosluženja održana je litija do novog Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u gradu u kome je obavljen slavski obred – lomljenje slavskog kolača.



U protekla tri dana u čast Dana opštine trajao je i jesenji ulični sajam narodnih rukotvorina, umjetnina, zanatskih proizvoda, meda i hrane. Održan je i Pokrovski dan folklora uz učešće desetak domaćih i stranih kulturno-umjestničkih društava.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar