10 начина да ублажите зубобољу без лијекова

Зубобоља обично почиње ноћу, а у кући нема ниједне таблете против болова. Многи тада покушавају да се присете старих, проверених, народних рецепата, јер углавном сви у кући имају лед, лук, нану или камилицу.

Здравље 14.10.2016 | 14:18
10 начина да ублажите зубобољу без лијекова
Помоћ из кухиње:

Облога – ако имаш зубобољу, а на болном месту направи се и оток, привремено може помоћи хладна облога. Неколико коцкица леда ставити у врећицу за замрзавање, тако упаковано ставити у памучну марамицу или крпу и прислонити на болно место на образу. Од леда ће привремено утрнути образ и „умртвити“ се бол.

Каранфилић – овај мирисни зачин може смирити бол јер садржи материја које имају антибактеријско и антисептичко деловање. Препоручује се да се кратко прожваће, али само здравим зубима, јер директан сусрет зачина и болног зуба може изазвати још веће муке. Од каранфилића се може припремити и водица за испирање уста, што такође умирује зубобољу.

Нана - ставити неколико листова осушене нане око болног зуба и држати 10-15 минута. Испљунути садржај и поновити овај поступак више пута током дана. Она ће умирити бол, а истовремено ће извући апсцес на површину. Од ње се такође може припремити водица. Када се охлади, може се пити, и сваки гутљај задржати коју секунду дуже у устима, да се добро „залије“ болно место.

Лековито биље – у лечењу зубобоље могу помоћи и охлађене водице за испирање уста од боквице или жалфије. Одлично дејство против упале имају и петровац и камилица, и такође могу помоћи код зубобоље. Користе се и као водице за испирање уста. Свежа камилица је у овом случају делотворнија од сушене.

Алкохол – познати домаћи лек. Мало жестоког пића, као што је вотка, шљивовица и слично наточити на комадић вате или газе и стави на болестан зуб или на десни. Може помоћи и ако се гутљај алкохола мало задржи у устима, па испљуне. То би требало да умањи бол и спласне оток ако се појавио.

Бели лук - чешањ белог лука с мало соли стави на оболели зуб. То би требало да помогне, јер бели лук садржи материју која је позната као природни антибиотик (алицин), и уништава бактерије. Може се користити и споља, односно може се умотати у газу и ставити у ухо на страни где се налази болан зуб.

Лук – богат је етеричним уљима која позитвно утичу на здравље. За зубобољу се препоручује да се ситно насецкани лук стави у папирну марамицу, и да се додатно прстима још мало изгњечи да пусти сок. Овако припремљен облог држи неколико минута на болном месту на образу.

Краставац – нарезати свежи краставац на дебље кришке и ставите их на и око болесног зуба. Врло брзо ћеш осетити умирујући ефекат.

Со – представља брзо и практично решење против болова. У мало топле воде размутити кашичицу соли и тиме добро испрати зуб два минута, па испљунути. Напомена: Течност се не сме прогутати, јер је превише слана за организам.

Масажа – коцкицом леда лагано масирати прегиб између палца и кажипрста на руци, око пет минута. Управо ту се налазе завршеци живаца повезани с центром за бол у мозгу, који контролишу степен боли у рукама у глави. Трљање ледом блокира те центре и у 90 одсто случајева помаже у решавању проблема зубобоље.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар