Потписан Меморандум за бржи проток робе

Представници Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ и више агенција у БиХ данас су у Бањалуци потписали Меморандум о сарадњи, с циљем убрзања царинског поступка и протока робе.

Босна и Херцеговина 14.10.2016 | 12:48
Потписан Меморандум за бржи проток робе
Меморандум је потписан са директорима Канцеларије за ветеринарство БиХ, Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Агенције за надзор над тржиштем БиХ, Агенције за безбједност хране БиХ, Управе БиХ за заштиту биља, Федералне управе за инспекцијске послове и Инспектората Брчко дистрикта.

Меморандум има за циљ да убрза и поједностави инспекцијске и царинске процедуре, смањи формалности, успостави и унаприједи размјену података и докумената између потписница, али и да путем УИО оствари координацију и успостави прекограничну размјену података између БиХ и земаља потписница ЦЕФТА споразума, саопштено је из УИО БИХ.

Ријеч је о првој фази процеса олакшавања трговине између ЦЕФТА страна, а друга фаза је потписвање ЦЕФТА додатног протокола пет о олакшавању трговине, који би требало да буде прихваћен у децембру.

Додатни протокол пет има за циљ поједностављење процедура у свим фазама царињења и размјене података, утврђивање начина и обавеза размјене података међу царинским органима између ЦЕФТА страна, те узајамно признавање програма овлаштених привредних субјеката уз одређене услове, наведено је у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

возац

14.10.2016 12:32

Само да буде истине у томе

ОДГОВОРИТЕ