Potpisan Memorandum za brži protok robe

Predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH i više agencija u BiH danas su u Banjaluci potpisali Memorandum o saradnji, s ciljem ubrzanja carinskog postupka i protoka robe.

Bosna i Hercegovina 14.10.2016 | 12:48
Potpisan Memorandum za brži protok robe
Memorandum je potpisan sa direktorima Kancelarije za veterinarstvo BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Agencije za bezbjednost hrane BiH, Uprave BiH za zaštitu bilja, Federalne uprave za inspekcijske poslove i Inspektorata Brčko distrikta.

Memorandum ima za cilj da ubrza i pojednostavi inspekcijske i carinske procedure, smanji formalnosti, uspostavi i unaprijedi razmjenu podataka i dokumenata između potpisnica, ali i da putem UIO ostvari koordinaciju i uspostavi prekograničnu razmjenu podataka između BiH i zemalja potpisnica CEFTA sporazuma, saopšteno je iz UIO BIH.

Riječ je o prvoj fazi procesa olakšavanja trgovine između CEFTA strana, a druga faza je potpisvanje CEFTA dodatnog protokola pet o olakšavanju trgovine, koji bi trebalo da bude prihvaćen u decembru.

Dodatni protokol pet ima za cilj pojednostavljenje procedura u svim fazama carinjenja i razmjene podataka, utvrđivanje načina i obaveza razmjene podataka među carinskim organima između CEFTA strana, te uzajamno priznavanje programa ovlaštenih privrednih subjekata uz određene uslove, navedeno je u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vozac

14.10.2016 12:32

Samo da bude istine u tome

ODGOVORITE