Рачуни за комуналије зидају кулу дуговања

Јавна предузећа у Републици Српској све теже наплаћују рачуне за струју, гријање и воду, а многа су суочена са проблемом да су им потраживања од купаца већа него што у току године уберу на основу пружених услуга.

Република Српска 14.10.2016 | 12:16
Рачуни за комуналије зидају кулу дуговања
На овај проблем указала је ревизија учинка под називом "Управљање потраживањима јавних предузећа", коју је обавила Главна служба за ревизију јавног сектора у Републици Српској.

Ревизијом су обухваћена јавна предузећа која су у надлежности Владе Српске и јединица локалне самоуправе, а анализиран је период од 2011. до 2015. године. Ревизори су утврдили да су потраживања у том периоду у сталном порасту, а највећа су за утрошену електричну енергију.

"Потрошачи на основу три врсте испоручене услуге касне у плаћању и тај тренд је у порасту од 2011. године. Раст у 2015. години износи више од 100 одсто за испоручену струју, десет одсто за воду и пет одсто за топлотну енергију", наведено је у ревизорском извјештају.

У већини предузећа обухваћених ревизијом највеће учешће у потраживањима чине потраживања старија од године, а од значајан дио отпада на потраживања старија од пет година. Ревизори су пронашли и потраживања чија старост премашује и десет година.

"Структура потраживања посматрана као однос бруто и нето потраживања је погоршана, а старосна структура неповољна, јер је знатан дио потраживања старији од годину и структура се погоршава. Потраживања старости изнад једне године представљају ризична потраживања за предузећа", истичу ревизори.

"Посебан проблем су потраживања старија од пет година која представљају високоризична потраживања и имају негативан утицај на пословање предузећа. Високоризична потраживања су највећим дијелом од потрошача који немају годинама уплате, налазе се у стечају или ликвидацији, гдје је окончан судски спор и извршни поступак без могућности наплате, искључених потрошача који немају уплате и правних лица која су престала са радом", истичу ревизори.

Око двије трећине потраживања на основу испоручене струје и топлотне енергије је старије од године, а од тога више од половине је старије и од пет година. У случају испоручене воде 40 одсто потраживања је старије од године, а нешто мање од пет процената од пет година.

На крају 2014. године од око 300 милиона КМ укупних бруто потраживања за струју близу 190 милиона се односило на старија од године, а од тога је око 130 милиона КМ старије и од пет година. Релативно иста старосна структура потраживања забиљежена је и на основу испоручене топлотне енергије у "Топлани" Бањалука.

Од 29 милиона КМ потраживања око 20 милиона је старије од године, а око десет милиона више од пет година. Старосну структуру потраживања у добојској топлани није било могуће поуздано утврдити, јер је значајан дио документације предузећа уништен у поплавама 2014. године. Старосна структура за испоручену воду је нешто повољнија.

Ревизори су утврдили да правна лица знатно више касне у плаћању рачуна за комуналије од становништва. У извјештају је истакнуто и да су на крају прошле године судски спорови покренути за петину износа потраживања обухваћених узорком, али да је проблем дуго трајање спорова и низак проценат наплате у извршном поступку.

У "Електрокрајина" Бањалука, која је обухваћена ревизијом, истакли су да предузимају све расположиве законске мјере и механизме за наплату потраживања као што су опомена пред искључење и тужбу, искључење са мреже, подношење тужби и закључење споразума путем медијације.

"Потврда за то је више од 8.300 случајева искључења купаца због неплаћене струје само у првих девет мјесеци ове године. Управљачки и надзорни органи предузећа су давали посебну пажњу проблему наплате потраживања и усвајане су мјере и оперативни планови за наплату потраживања и спречавање застаре, што је већ дало позитивне резултате - казали су овом предузећу, које је највећи дистрибутер струје у Републици Српској.

Директор дубичког "Водовода" Жељко Драгичевић каже да имају много проблема са наплатом и да настоје да договором са потрошачима пронађу најбоље рјешење.

"Имамо око 1,2 милиона КМ потраживања и користимо све могућности да подигнемо степен наплате и да спријечимо застаре. Посежемо и за репрограмима, јер нам није у циљу да искључимо потрошаче", казао је Драгичевић.

Ревизори су истакли да су предузећа предузимала значајан број мјера с циљем побољшања степена наплате, али да стање није значајније промијењено.

Препоруке за Владу Републике Српске

* Успоставити регулаторни оквир који ће обезбиједити услове за боље функционисање и побољшање наплате потраживања, успјешно управљање и побољшање ликвидности јавних предузећа

* Извршити анализу приносног, имовинског и финансијског положаја јавних предузећа и на основу спроведене анализе креирати и примијенити мјере системског карактера

Препоруке за јавна предузећа

* Преиспитати утицај политика, правила и процедура очитавања, обрачуна, фактурисања и наплате испоручених услуга

* Извршити анализу потраживања од потрошача, укључујући и анализу до сада предузиманих мјера и њихових резултата

* Унаприједити систем планирања и извјештавања

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

КАД СУ СКУПИ

14.10.2016 10:25

БРАТЕ СВЕ ЈЕ СКУПО ГРИЈАЊЕ ЈЕ 76 КМ ЗА СТАН ОД 50 КВАДРАТА У БАЊА ЛУЦИ И ЉЕТИ И ЗИМИ ПА ТИ ВИДИ А НЕ ДА НЕ ГИРИЈУ ВЕЦ ДНО ДНА 1000 КМ ГОДИШЊЕ ПА НИСУ НОРМАЛНИ И ПРОПАСТИ ЋЕ ЈЕР НЕЋЕ НИКО ДА ПЛАЋА ЛОШУ И СКУПУ РОБУ САМО 400 ГРАЂАНА ТО ЈЕСТ СТАНОВА ОВЕ ГОДИНЕ НИЈЕ УСПЈЕЛО ДА СЕ ИСКЉУЧИ ЈЕР НЕДАЈУ ИЗ ТОПЛАНЕ ЗА ДВИЈЕ ГОДИНЕ ПОЛА КОРИСНИКА ЋЕ СЕ ИСКЉУЧИТИ А СВЕ ЈАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НЕ ПЛАЋАЈУ ГРИЈАЊЕ ТАКО ДА ГРАЂАНИ ПЛАЋАЈУ ЗА СВЕ ЛОПОВЛУКККККККК

ОДГОВОРИТЕ
Name

САРИЦ

14.10.2016 11:51

Приватници не излазе из Топлане,а гријање све слабије и слабије.Док се растале са оним сто им дају послове и то народ мора платит.Мон монтаза се преселила у Топлану.

Name

Здравко Заборавко

14.10.2016 12:14

Ах, ова кукњава ми звучи познато. Шатро, губици, неефикасност, реструктуирање... а на крају приватизација за мале паре. Намјерно руше јавна предузећа да би их одабрана клика могла покуповати за мале паре. А онда, зна се, плаћај још више глупи народе. Уосталом, ово је већ виђено у земљама ЕУ. Рођак ми кука да су им цијене за комуналије порасле преко 200% Јел се сјећа неко протеста у Ирској баш због цијена комуналних услуга које су утростручене?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

14.10.2016 12:36

РИЈЕСЕЊЕ: Ако би спустили цијене тј. нпр преполовили их у односу на тренутне знаци да би људи дупло мање дуговали сто имплицира да би требало смањити цијене комуналних услуга и сигурно би било мање дуговања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

План б

14.10.2016 13:20

Бице боље ...

ОДГОВОРИТЕ