Računi za komunalije zidaju kulu dugovanja

Javna preduzeća u Republici Srpskoj sve teže naplaćuju račune za struju, grijanje i vodu, a mnoga su suočena sa problemom da su im potraživanja od kupaca veća nego što u toku godine uberu na osnovu pruženih usluga.

Republika Srpska 14.10.2016 | 12:16
Računi za komunalije zidaju kulu dugovanja
Na ovaj problem ukazala je revizija učinka pod nazivom "Upravljanje potraživanjima javnih preduzeća", koju je obavila Glavna služba za reviziju javnog sektora u Republici Srpskoj.

Revizijom su obuhvaćena javna preduzeća koja su u nadležnosti Vlade Srpske i jedinica lokalne samouprave, a analiziran je period od 2011. do 2015. godine. Revizori su utvrdili da su potraživanja u tom periodu u stalnom porastu, a najveća su za utrošenu električnu energiju.

"Potrošači na osnovu tri vrste isporučene usluge kasne u plaćanju i taj trend je u porastu od 2011. godine. Rast u 2015. godini iznosi više od 100 odsto za isporučenu struju, deset odsto za vodu i pet odsto za toplotnu energiju", navedeno je u revizorskom izvještaju.

U većini preduzeća obuhvaćenih revizijom najveće učešće u potraživanjima čine potraživanja starija od godine, a od značajan dio otpada na potraživanja starija od pet godina. Revizori su pronašli i potraživanja čija starost premašuje i deset godina.

"Struktura potraživanja posmatrana kao odnos bruto i neto potraživanja je pogoršana, a starosna struktura nepovoljna, jer je znatan dio potraživanja stariji od godinu i struktura se pogoršava. Potraživanja starosti iznad jedne godine predstavljaju rizična potraživanja za preduzeća", ističu revizori.

"Poseban problem su potraživanja starija od pet godina koja predstavljaju visokorizična potraživanja i imaju negativan uticaj na poslovanje preduzeća. Visokorizična potraživanja su najvećim dijelom od potrošača koji nemaju godinama uplate, nalaze se u stečaju ili likvidaciji, gdje je okončan sudski spor i izvršni postupak bez mogućnosti naplate, isključenih potrošača koji nemaju uplate i pravnih lica koja su prestala sa radom", ističu revizori.

Oko dvije trećine potraživanja na osnovu isporučene struje i toplotne energije je starije od godine, a od toga više od polovine je starije i od pet godina. U slučaju isporučene vode 40 odsto potraživanja je starije od godine, a nešto manje od pet procenata od pet godina.

Na kraju 2014. godine od oko 300 miliona KM ukupnih bruto potraživanja za struju blizu 190 miliona se odnosilo na starija od godine, a od toga je oko 130 miliona KM starije i od pet godina. Relativno ista starosna struktura potraživanja zabilježena je i na osnovu isporučene toplotne energije u "Toplani" Banjaluka.

Od 29 miliona KM potraživanja oko 20 miliona je starije od godine, a oko deset miliona više od pet godina. Starosnu strukturu potraživanja u dobojskoj toplani nije bilo moguće pouzdano utvrditi, jer je značajan dio dokumentacije preduzeća uništen u poplavama 2014. godine. Starosna struktura za isporučenu vodu je nešto povoljnija.

Revizori su utvrdili da pravna lica znatno više kasne u plaćanju računa za komunalije od stanovništva. U izvještaju je istaknuto i da su na kraju prošle godine sudski sporovi pokrenuti za petinu iznosa potraživanja obuhvaćenih uzorkom, ali da je problem dugo trajanje sporova i nizak procenat naplate u izvršnom postupku.

U "Elektrokrajina" Banjaluka, koja je obuhvaćena revizijom, istakli su da preduzimaju sve raspoložive zakonske mjere i mehanizme za naplatu potraživanja kao što su opomena pred isključenje i tužbu, isključenje sa mreže, podnošenje tužbi i zaključenje sporazuma putem medijacije.

"Potvrda za to je više od 8.300 slučajeva isključenja kupaca zbog neplaćene struje samo u prvih devet mjeseci ove godine. Upravljački i nadzorni organi preduzeća su davali posebnu pažnju problemu naplate potraživanja i usvajane su mjere i operativni planovi za naplatu potraživanja i sprečavanje zastare, što je već dalo pozitivne rezultate - kazali su ovom preduzeću, koje je najveći distributer struje u Republici Srpskoj.

Direktor dubičkog "Vodovoda" Željko Dragičević kaže da imaju mnogo problema sa naplatom i da nastoje da dogovorom sa potrošačima pronađu najbolje rješenje.

"Imamo oko 1,2 miliona KM potraživanja i koristimo sve mogućnosti da podignemo stepen naplate i da spriječimo zastare. Posežemo i za reprogramima, jer nam nije u cilju da isključimo potrošače", kazao je Dragičević.

Revizori su istakli da su preduzeća preduzimala značajan broj mjera s ciljem poboljšanja stepena naplate, ali da stanje nije značajnije promijenjeno.

Preporuke za Vladu Republike Srpske

* Uspostaviti regulatorni okvir koji će obezbijediti uslove za bolje funkcionisanje i poboljšanje naplate potraživanja, uspješno upravljanje i poboljšanje likvidnosti javnih preduzeća

* Izvršiti analizu prinosnog, imovinskog i finansijskog položaja javnih preduzeća i na osnovu sprovedene analize kreirati i primijeniti mjere sistemskog karaktera

Preporuke za javna preduzeća

* Preispitati uticaj politika, pravila i procedura očitavanja, obračuna, fakturisanja i naplate isporučenih usluga

* Izvršiti analizu potraživanja od potrošača, uključujući i analizu do sada preduzimanih mjera i njihovih rezultata

* Unaprijediti sistem planiranja i izvještavanja

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

KAD SU SKUPI

14.10.2016 10:25

BRATE SVE JE SKUPO GRIJANJE JE 76 KM ZA STAN OD 50 KVADRATA U BANJA LUCI I LJETI I ZIMI PA TI VIDI A NE DA NE GIRIJU VEC DNO DNA 1000 KM GODIŠNJE PA NISU NORMALNI I PROPASTI ĆE JER NEĆE NIKO DA PLAĆA LOŠU I SKUPU ROBU SAMO 400 GRAĐANA TO JEST STANOVA OVE GODINE NIJE USPJELO DA SE ISKLJUČI JER NEDAJU IZ TOPLANE ZA DVIJE GODINE POLA KORISNIKA ĆE SE ISKLJUČITI A SVE JAVNE INSTITUCIJE NE PLAĆAJU GRIJANJE TAKO DA GRAĐANI PLAĆAJU ZA SVE LOPOVLUKKKKKKKK

ODGOVORITE
Name

SARIC

14.10.2016 11:51

Privatnici ne izlaze iz Toplane,a grijanje sve slabije i slabije.Dok se rastale sa onim sto im daju poslove i to narod mora platit.Mon montaza se preselila u Toplanu.

Name

Здравко Заборавко

14.10.2016 12:14

Ах, ова кукњава ми звучи познато. Шатро, губици, неефикасност, реструктуирање... а на крају приватизација за мале паре. Намјерно руше јавна предузећа да би их одабрана клика могла покуповати за мале паре. А онда, зна се, плаћај још више глупи народе. Уосталом, ово је већ виђено у земљама ЕУ. Рођак ми кука да су им цијене за комуналије порасле преко 200% Јел се сјећа неко протеста у Ирској баш због цијена комуналних услуга које су утростручене?

ODGOVORITE
Name

cups

14.10.2016 12:36

RIJESENJE: Ako bi spustili cijene tj. npr prepolovili ih u odnosu na trenutne znaci da bi ljudi duplo manje dugovali sto implicira da bi trebalo smanjiti cijene komunalnih usluga i sigurno bi bilo manje dugovanja.

ODGOVORITE
Name

Plan b

14.10.2016 13:20

Bice bolje ...

ODGOVORITE