'Бимал' отворио нови погон за отпрашивање

У брчанској фабрици БИМАЛ траје сезона пријема сјемена сунцокрета и генетски немодификоване соје.

Република Српска 14.10.2016 | 11:29
'Бимал' отворио нови погон за отпрашивање
Овогодишњу јесењу кампању пријема сјемена обиљежило је отварање новог постројења за отпрашивање у складу са еколошким стандардима Европске уније, којима је знатно смањена емисија прашине у атмосферу.

„Тренутно је у току пријем сјемена суцокрета и генетски немодификоване соје, који ће повећаним интензитетом трајати до краја мјесеца, што су другим ријечима велике количине сјемена које треба правилно обрадити и ускладиштити, уз очување околине. Инсталацијом новог постројења за отпрашивање, прије почетка сезоне, омогућили смо минималну емисију прашине и заштиту непосредне животне средине“, потврдила је Наташа Пуцар, директорица копоративних комуникација СТУДЕН Холдинга, у чијем саставу послује и ова брчанска фабрика.

Од 2002. године до данас, БИМАЛ је упеторостручио капацитет прераде сјемена, са 26.000 тона годишње на данашњих 120.000 т прерађеног сјемена годишње. У току тренутне сезоне пријема сјемена, у фабрику БИМАЛ дневно уђе и до 90 камиона, односно изврши се дневни пријем и до 2.000 тоне сјемена.

Повећани капацитети и потребе на сировој страни фабрике резултат су растућих извозних активности брчанске компаније, али и константно улагање БИМАЛ-а у развој пољопривредног сектора Босне и Херцеговине.

Отварање новог постројења у вриједности од пола милиона конвертибилних марака реализација је стратешког планирања приближавања нормама Европске уније у производњи, које компанија прати упркос непостојању домаћих закона и прописа који регулишу ову област.

Фабрика БИМАЛ у својим погонима производи производе од сјемена сунцокрета, соје и уљане репице. У производе БИМАЛ-а спадају сирово и јестиво уље, као и протеинска сачма за производњу сточне хране, те лецитин, који налази широку примјену у кондиторској и фармацеутској индустрији.

БИМАЛ је већ дуги низ година препознат у локалној и широј заједници кроз своју пољопривредну политику која се концентрише на континуирано стручно оспособљавање у циљу постизања већих и квалитетнијих приноса, кредитирање и праћење производње уљарица и, као једна од најбитнијих ставки, загарантован откуп сировина по тржишним цијенама.

Фабрика БИМАЛ је недавно проглашена за највећу компанију у производњи прехрамбених производа у Босни и Херцеговини, по анализираном укупном приходу оствареном у 2015. години, на основу рангирања компанија у оквиру пројекта „100 највећих у привреди БиХ“.

Узимајући у обзир и податке о оствареном извозу, као и другим показатељима, јасно можемо закључити да се БИМАЛ сврстава међу најзначајније носиоце привредног развоја Босне и Херцеговине.

Коментари / 0

Оставите коментар