'Bimal' otvorio novi pogon za otprašivanje

U brčanskoj fabrici BIMAL traje sezona prijema sjemena suncokreta i genetski nemodifikovane soje.

Republika Srpska 14.10.2016 | 11:29
'Bimal' otvorio novi pogon za otprašivanje
Ovogodišnju jesenju kampanju prijema sjemena obilježilo je otvaranje novog postrojenja za otprašivanje u skladu sa ekološkim standardima Evropske unije, kojima je znatno smanjena emisija prašine u atmosferu.

„Trenutno je u toku prijem sjemena sucokreta i genetski nemodifikovane soje, koji će povećanim intenzitetom trajati do kraja mjeseca, što su drugim riječima velike količine sjemena koje treba pravilno obraditi i uskladištiti, uz očuvanje okoline. Instalacijom novog postrojenja za otprašivanje, prije početka sezone, omogućili smo minimalnu emisiju prašine i zaštitu neposredne životne sredine“, potvrdila je Nataša Pucar, direktorica koporativnih komunikacija STUDEN Holdinga, u čijem sastavu posluje i ova brčanska fabrika.

Od 2002. godine do danas, BIMAL je upetorostručio kapacitet prerade sjemena, sa 26.000 tona godišnje na današnjih 120.000 t prerađenog sjemena godišnje. U toku trenutne sezone prijema sjemena, u fabriku BIMAL dnevno uđe i do 90 kamiona, odnosno izvrši se dnevni prijem i do 2.000 tone sjemena.

Povećani kapaciteti i potrebe na sirovoj strani fabrike rezultat su rastućih izvoznih aktivnosti brčanske kompanije, ali i konstantno ulaganje BIMAL-a u razvoj poljoprivrednog sektora Bosne i Hercegovine.

Otvaranje novog postrojenja u vrijednosti od pola miliona konvertibilnih maraka realizacija je strateškog planiranja približavanja normama Evropske unije u proizvodnji, koje kompanija prati uprkos nepostojanju domaćih zakona i propisa koji regulišu ovu oblast.

Fabrika BIMAL u svojim pogonima proizvodi proizvode od sjemena suncokreta, soje i uljane repice. U proizvode BIMAL-a spadaju sirovo i jestivo ulje, kao i proteinska sačma za proizvodnju stočne hrane, te lecitin, koji nalazi široku primjenu u konditorskoj i farmaceutskoj industriji.

BIMAL je već dugi niz godina prepoznat u lokalnoj i široj zajednici kroz svoju poljoprivrednu politiku koja se koncentriše na kontinuirano stručno osposobljavanje u cilju postizanja većih i kvalitetnijih prinosa, kreditiranje i praćenje proizvodnje uljarica i, kao jedna od najbitnijih stavki, zagarantovan otkup sirovina po tržišnim cijenama.

Fabrika BIMAL je nedavno proglašena za najveću kompaniju u proizvodnji prehrambenih proizvoda u Bosni i Hercegovini, po analiziranom ukupnom prihodu ostvarenom u 2015. godini, na osnovu rangiranja kompanija u okviru projekta „100 najvećih u privredi BiH“.

Uzimajući u obzir i podatke o ostvarenom izvozu, kao i drugim pokazateljima, jasno možemo zaključiti da se BIMAL svrstava među najznačajnije nosioce privrednog razvoja Bosne i Hercegovine.

Komentari / 0

Ostavite komentar