Старост возила утиче на честе удесе у БиХ

Према подацима Института за привредни инжињеринг, просјечна старост путничких возила у БиХ је 17 година, а упркос томе што свакодневно свједочимо великом броју саобраћајних несрећа са великим материјалним штетама и стравичним посљедицама по људске животе, старост возила која у њима учествују је непозната.

Босна и Херцеговина 14.10.2016 | 08:28
Старост возила утиче на честе удесе у БиХ
Анализе старости путничких моторних возила се раде квартално, односно свака три мјесеца, у Федерацији БиХ путем Федералног министарства промета и комуникација и стручне институције за надзор рада станица техничких прегледа возила ИПИ Институт за привредни инжењеринг Зеница, а према анализама, просјечна старост возила на улицама у БиХ из године у годину се повећава.

Спој три главна чиниоца у саобраћају - лоша улица, непажљиви возачи и лоше одржавана возила у комбинацији могу довести до већих несрећа па и оних са смртним посљедицама. У развијеним земљама, гдје је просјечна старост возила од 6 до 12 година учешће возила као узрока саобраћајне незгоде, самостално или у комбинацији са ова преостала два фактора, креће се од 15 до 30 одсто, док је према званичним извјештајима Института тај однос у БиХ 0,7 до 1,7 одсто, а они сматрају како ове бројке не одговарају стварном стању на терену.

Уколико је возило старо у просјеку 17 година, чињеница јесте да оно не може учеснику у саобраћају пружити потпуну сигурност.

Како је рекао помоћник командира Саобраћајне полиције МУП-а Кантона Сарајево Елведин Муратспахић, 17 година старости је висок просјек не само с техничког, већ и са свих других безбједносних аспеката.

Један од проблема представљају и издувни гасови, нарочито када се узме у обзир да долази још једна зима, а загађењу ваздуха значајно доприносе и стари и неисправни аутомобили.

Без обзира на старост и исправност моторних возила, возач је тај који сноси највећу одговорност, како код брзине, тако и код свих осталих радњи које обавља приликом управљања возилом и учествовања у саобраћају, сматра Муратспахић.

"Возач треба бити свјестан свога аутомобила. Он мора бити свјестан чињенице колико је његово возило старо и колико је исправно те би се на цести требао понашати у складу с тим", казао је Муратспахић.

Приликом учествовања у саобраћајним несрећама, највећу кривицу и одговорност свакако сноси возач који се највјероватније није припремио и прилагодио вожњу условима на путу те није прилагодио брзину, а када се још узме у обзир и велика старост возила, односно лоша исправност управљача и уређаја за заустављање, катастрофа је неизбјежна.

"Зауставни пут и остали склопови нису у најбољем стању код већине старих возила и никад се не зна када нешто може отказати и довести до катастрофалних посљедица. Стари системи заштите на аутомобилима једноставно не одговарају условима на нашим путева", додао је.

Муратспахић сматра да би власници аутомобила старијих од 10 година требали законом бити обавезани на плаћање додатних такси и чешће вршење техничких прегледа. Додатним таксама би се дестимулисала куповина старијих возила те подстакла куповина новијих.

"Ситуација би била много боља када би на нашим улицама било мање застарјелих возила. Социјална и економска ситуација су такве да многи нису у стању дати више новца за новије возило, али морају имати у виду како се у том истом аутомобилу вози њихова породица те како би, у случају отказивања било којег система, управо они били најугроженији", додаје он.

Муратспахић закључује да за оне који не воде рачуна о исправности моторног возила нема оправдања те како аутомобил данас свакако није луксуз већ пријека потреба, нарочито људима са породицом.

Неисправне кочнице, неисправни управљачи, лоше гуме, људски фактор... све то доприноси небезбједности учесника у саобраћају, саобраћајним несрећама, материјалним штетама и оном најгорем од свега - погибији невиних људи.

(Клиx.ба)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Мд

14.10.2016 06:31

Није старост возила него некулура возача проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко

14.10.2016 08:10

Култура то морас да објаснис јер неко ко вози "Ауто" влада народом, јер вози и пијан телефонира уз пут хоце да га сви виде.

Name

вп

14.10.2016 10:46

Управо тако, треба увести психијатриске прегледе

Name

вп

14.10.2016 10:49

И психицко стање возаца!

Name

мг

14.10.2016 06:46

Реце Муратспахиц,сједе у нов слузбени ауто и оде безбједно.w xx

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ за сисање

14.10.2016 06:54

Највећи узрок саобраћајних несрећа је нерад надлежних органа и лоше или никакво одржавање путева. Па дотле је дошло да се градским улицама мораш користит класичним теренцем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

14.10.2016 06:56

Лажу чим зину. Више удеса су скривили возачи са новим возилима, него са старим возилима. Овдје ријеч о аутомобилском лобију, који желе да се купују нова возила, а ко може купити ново возило у БИХ, само 30% богаташа, а сиротиња за то нема новаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

14.10.2016 07:31

Главни узрок саобрацајних удеса нису стара возила него у вецини слуцајева неприлагодена брзина.Треба све саобрацајнице ставити под видео надзор,а ову полицију сто узимају паре од возаца склонити са путева

Name

како

14.10.2016 07:52

Код нас нова Аута Статус показитељ ко је он? Не обуценос и не култура Возаца. Залосно је то сто Фирме улузе Мијарде у развој тих ауто и на балкану се раде неструцне преправке користе гуме које нису за то ауто предвидјене, а о "Тецхники преглед" је сувисан

Name

никс

14.10.2016 07:30

Овај Муратспахић као да је на неким лошим дрогама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

14.10.2016 07:30

Старост путева сто је на сваки метар рупа утице на ауто да несто отказе.А каква нам је дрзава да се мозе купит новије ауто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

14.10.2016 07:39

Разлог за несреће су неприлагодзена брзина и неисправна возила. Мислим да старост није толико битна

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

14.10.2016 07:45

Аута су стара то свак види а она господа оним супама "Техницки Преглед" су криви за то Папир се даје да и не виде Ауто, Криви су они коју одобравају паре за путев и изводјаци радова јер квалитет насих путева је без коментара, Срамота је мало сто се мозе реци рупе и ако се мисле да се поправе стоје недјељама отворене а они сахтови то су свари за Судије. Јадни су наси Саобрацајни струцњаци који производе као Амброзија своје сјеме "само нуцу". Јос боли кад цујес савјете Политицара код нас нема среце о други опет трубе одесе наси "Мозгови" вани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рр

14.10.2016 08:59

Свако би возио новији ауто,али је прескупа царина за нас "обицан народ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Модрича

14.10.2016 13:00

У РС су аута дупло да не и више скупља него у Еу зато што нас дере царина + путеви су нам катастрофа више се воза ауто по оном макадаму крај пута него што је на асфалту ето то су проблеми

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

14.10.2016 16:29

И укинули царину на еуро 3

Name

возач

14.10.2016 16:56

Није тачно да је старост возила узрок саобраћајки. Узрок саобраћајки је лоша обученост возача (свако лако додје до дозволе), неприлагодјена брзина условима на путу, лоше одржавани путеви, конзумирање алкохола. Техничка грешка на возилу је узрок тек за 1 промил саобраћајки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанко

15.10.2016 06:48

И Сефиц и Ханкин син и доста других тркаца возе јако стара аута.максимално 3 год па су нацинили саобрацајку...........

ОДГОВОРИТЕ