"Бомбе" Ђанија Инфантина око СП-а 2026. године!

Председник ФИФА потврдио намеру да на СП 2026. године учествује 40 или 48 репрезентација, а план је да домаћинство преузме више земаља.

Фудбал 15.10.2016 | 18:30
"Бомбе" Ђанија Инфантина око СП-а 2026. године!
Ђани Инфантино као председник ФИФА очито следи политику Мишела Платинија док је овај био на челу УЕФА - покушава да врата великих такмичења отвори што већем броју земаља.

Он је после састанка Савета ФИФА потврдио раније представљену замисао о повећању броја учесника Светског првенства са 32 на 40, или чак 48 репрезентација.

Такав Мундијал имао би једну плеј-оф рунду, а онда групну фазу од 32 учесника, као до сада.

"Не слажем се са примедбама да ће тиме квалитет бити разводњен. Подсећам вас да је Костарика на последњем СП елиминисала Енглеску и Италију. Ниво фудбала се подиже широм света и квалитет такмичења би се увођењем плеј-оф рунде повећао, никако се не би смањио".

ФИФА у сваком погледу подржава идеју да организацију Мундијала подели више земаља.

"Желимо да шампионат света убудуће буде финансијски исплатив догађај за организатора. Зато смо наклоњени идеји коорганизације".

Такав принцип у Европи је заживео 2000. године, када су континентално првенство организовале Белгија и Холандија. Осам година касније домаћини су били Белгија и Холандија, а након тога Пољска и Украјина.

Занимљиво је и који противаргумент је председник ФИФА изнео на констатацију да би можда чак 16 репрезентација одиграло само по једну утакмицу на проширеном Мундијалу.

"Опет ће то бити узбудљив моменат за те земље и тамошње навијаче. Њихове репрезентације неће прелазити далек пут да одиграју пријатељски меч, него утакмицу огромне важности. Погледајте Енглеску, зар није тамо међу најгледанијима меч за попуну Премијер лиге?", питао је некадашњи генсек УЕФА.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар