"Bombe" Đanija Infantina oko SP-a 2026. godine!

Predsednik FIFA potvrdio nameru da na SP 2026. godine učestvuje 40 ili 48 reprezentacija, a plan je da domaćinstvo preuzme više zemalja.

Fudbal 15.10.2016 | 18:30
"Bombe" Đanija Infantina oko SP-a 2026. godine!
Đani Infantino kao predsednik FIFA očito sledi politiku Mišela Platinija dok je ovaj bio na čelu UEFA - pokušava da vrata velikih takmičenja otvori što većem broju zemalja.

On je posle sastanka Saveta FIFA potvrdio ranije predstavljenu zamisao o povećanju broja učesnika Svetskog prvenstva sa 32 na 40, ili čak 48 reprezentacija.

Takav Mundijal imao bi jednu plej-of rundu, a onda grupnu fazu od 32 učesnika, kao do sada.

"Ne slažem se sa primedbama da će time kvalitet biti razvodnjen. Podsećam vas da je Kostarika na poslednjem SP eliminisala Englesku i Italiju. Nivo fudbala se podiže širom sveta i kvalitet takmičenja bi se uvođenjem plej-of runde povećao, nikako se ne bi smanjio".

FIFA u svakom pogledu podržava ideju da organizaciju Mundijala podeli više zemalja.

"Želimo da šampionat sveta ubuduće bude finansijski isplativ događaj za organizatora. Zato smo naklonjeni ideji koorganizacije".

Takav princip u Evropi je zaživeo 2000. godine, kada su kontinentalno prvenstvo organizovale Belgija i Holandija. Osam godina kasnije domaćini su bili Belgija i Holandija, a nakon toga Poljska i Ukrajina.

Zanimljivo je i koji protivargument je predsednik FIFA izneo na konstataciju da bi možda čak 16 reprezentacija odigralo samo po jednu utakmicu na proširenom Mundijalu.

"Opet će to biti uzbudljiv momenat za te zemlje i tamošnje navijače. Njihove reprezentacije neće prelaziti dalek put da odigraju prijateljski meč, nego utakmicu ogromne važnosti. Pogledajte Englesku, zar nije tamo među najgledanijima meč za popunu Premijer lige?", pitao je nekadašnji gensek UEFA.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar