Да ли су укинуте санкције БиХ или нису?

У Сарајеву је данас одржан парламентарни пленум Енергетске заједнице на којем се разговарало о активностима и плану рада, али и о санкцијама под којима је БиХ већ годину дана, јер није испунила услове Енергетске заједнице на које се обавезала прије неколио година.

Босна и Херцеговина 13.10.2016 | 20:30
Да ли су укинуте санкције БиХ или нису?
Уговором о успостављању Енергетске заједнице, који су прије 11 година потписале земље чланице Европске уније и осам земаља Западног Балкана међу којима је и БиХ, омогућено је креирање највећег тржишта за електричну енергију и гаса на свијету. Међутим, осим права, земље чланице Енергетске заједнице имају и обавезе.

БиХ је испунила само дио обавеза у ранијем периоду, али у последње двије године дошло је до застоја, јер није усвојена Енергетска стратегија на нивоу БиХ, као ни Закон којим би се успоставио регулатор за гас на новоу БиХ. Испуњавању ових услова противи се Влада Републике Српске због наводног преноса надлежности, иако је током мандата СНСД-а у Савјету министара БиХ на захтјев Енергетске заједнице успостављено заједничко предузеће за електичну енергију, Електропренос БиХ - омиљена фирма за запошљавање дјеце функционера СНСД-а, те Заједнички регулатор за електричну енергију.

"Ако су пристали да формирају зејдничког регулатора за електричну енргију, зашто је проблем да да се у тој истој институцији формира одјељење за гас? Енергетска заједница пристаје на то као што пристаје и да се Стратегија за БиХ направи спајањем ентитетских стратегија. Ту не би могло да буде никаквог преноса надлежности, јер ентитетске стратегије јасно прецизирају шта су чије обавезе", каже предсједавајући Парламентарног пленума Енергетске заједнице Младен Босић и додаје:

"Ако је раније била у питању политика и убирање јефтиних политичких поена, сада је вријеме да се размисли шта је најбоље за грађане и Републике Српске и Федерације БиХ."

Због неиспуњавања услова Енергетске заједнице на које је БиХ пристала у ранијем периоду, од прошле године смо под санкцијама због којих немамо приступ европским фондовима. БиХ је изгубила милионе марака неповратних средстава које је требало уложити у развој и реконструкцију електро и гасне мреже.

Директор секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач тврди да је на данашњем састанку ресорних министара постигнут споразум који омогућава скидање санкција БиХ.

"Имали смо веома тешке преговоре са ентитетским министрима, али смо финализирали споразум. То је успјех за БиХ", истакао је Копач.

Копач новинарима није дао никакве детаље споразума, али је министар енергетике Републике Српске Петар Ђокић након састанка са Копачем демантовао да је он потписао било какав споразум.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јој опет Чава

13.10.2016 19:13

Јера имају ГАС РС КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ЛЕМИ И ПУХАЛАЦ ЗА ПЉАЧКУ НАРОДА И ГРЕШКА НИЈЕ ЧАВА У ОВОМ КРИМИНАЛУ ВЕЋ БАБИЋ РЕДАКЦИЈА СЕ ИЗВИЊАВА ДРАГАНУ

ОДГОВОРИТЕ