Da li su ukinute sankcije BiH ili nisu?

U Sarajevu je danas održan parlamentarni plenum Energetske zajednice na kojem se razgovaralo o aktivnostima i planu rada, ali i o sankcijama pod kojima je BiH već godinu dana, jer nije ispunila uslove Energetske zajednice na koje se obavezala prije nekolio godina.

Bosna i Hercegovina 13.10.2016 | 20:30
Da li su ukinute sankcije BiH ili nisu?
Ugovorom o uspostavljanju Energetske zajednice, koji su prije 11 godina potpisale zemlje članice Evropske unije i osam zemalja Zapadnog Balkana među kojima je i BiH, omogućeno je kreiranje najvećeg tržišta za električnu energiju i gasa na svijetu. Međutim, osim prava, zemlje članice Energetske zajednice imaju i obaveze.

BiH je ispunila samo dio obaveza u ranijem periodu, ali u poslednje dvije godine došlo je do zastoja, jer nije usvojena Energetska strategija na nivou BiH, kao ni Zakon kojim bi se uspostavio regulator za gas na novou BiH. Ispunjavanju ovih uslova protivi se Vlada Republike Srpske zbog navodnog prenosa nadležnosti, iako je tokom mandata SNSD-a u Savjetu ministara BiH na zahtjev Energetske zajednice uspostavljeno zajedničko preduzeće za elektičnu energiju, Elektroprenos BiH - omiljena firma za zapošljavanje djece funkcionera SNSD-a, te Zajednički regulator za električnu energiju.

"Ako su pristali da formiraju zejdničkog regulatora za električnu enrgiju, zašto je problem da da se u toj istoj instituciji formira odjeljenje za gas? Energetska zajednica pristaje na to kao što pristaje i da se Strategija za BiH napravi spajanjem entitetskih strategija. Tu ne bi moglo da bude nikakvog prenosa nadležnosti, jer entitetske strategije jasno preciziraju šta su čije obaveze", kaže predsjedavajući Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice Mladen Bosić i dodaje:

"Ako je ranije bila u pitanju politika i ubiranje jeftinih političkih poena, sada je vrijeme da se razmisli šta je najbolje za građane i Republike Srpske i Federacije BiH."

Zbog neispunjavanja uslova Energetske zajednice na koje je BiH pristala u ranijem periodu, od prošle godine smo pod sankcijama zbog kojih nemamo pristup evropskim fondovima. BiH je izgubila milione maraka nepovratnih sredstava koje je trebalo uložiti u razvoj i rekonstrukciju elektro i gasne mreže.

Direktor sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač tvrdi da je na današnjem sastanku resornih ministara postignut sporazum koji omogućava skidanje sankcija BiH.

"Imali smo veoma teške pregovore sa entitetskim ministrima, ali smo finalizirali sporazum. To je uspjeh za BiH", istakao je Kopač.

Kopač novinarima nije dao nikakve detalje sporazuma, ali je ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić nakon sastanka sa Kopačem demantovao da je on potpisao bilo kakav sporazum.



BN televizija

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Јој опет Чава

13.10.2016 19:13

Јера имају ГАС РС КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ЛЕМИ И ПУХАЛАЦ ЗА ПЉАЧКУ НАРОДА И ГРЕШКА НИЈЕ ЧАВА У ОВОМ КРИМИНАЛУ ВЕЋ БАБИЋ РЕДАКЦИЈА СЕ ИЗВИЊАВА ДРАГАНУ

ODGOVORITE