Усвојен Закон о локалној самоуправи

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о локалној самоуправи, којим је омогућено да парламент Српске, на приједлог Владе, може да распусти локални парламент.

Република Српска 13.10.2016 | 22:53
Усвојен Закон о локалној самоуправи
Народна скупштина Српске може да распусти локални парламент ако се не конституише у року од шест мјесеци од дана потврђивања резултата избора, наводи се у образложењу овог закона.

Одлука о распуштању локалног парламента доставља се Централној изборној комисији БиХ.

Парламент Српске усвојио је више амандмана клубова посланика скупштинске већине, а један од њих односи се на критеријум о броју становника потребних за оснивање града и предвиђа да се потребан број становника смањује са 60.000 на 50.000.

Посланици су усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о ванпарничном поступку, којим се правно регулишу поступци утврђивања времена и мјеста рођења лица пред судом када је то непознато.

Народна скупштина усвојила је Закон о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске, којим је предвиђено оснивање регистра цијена непокретности који би водила Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове.

Усвојен је и Закон о мирном рјешавању радних спорова, којим се уређује начин и поступак мирног рјешавања индивидуалних и колективних радних спорова у Српској у складу са међународним стандардима и достигнућима земаља из ближег и даљег окружења.

Народна скупштина усвојила је Закон о систему интерних финансијских контрола у јавном сектору Републике Српске, којим се уређују финансијско управљање и контрола, интерна ревизија и методологија.

Усвојена је Стратегија запошљавања Републике Српске 2016-2020. године, чији су циљеви повећање запослености и економске активности становништва, као и одржавање постојећих и креирање нових радних мјеста у привреди Српске.

Усвојени су нацрти закона о измјенама и допунама Закона о заштити потрошача у Српској, те о храни.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију којом се осуђује сваки облик говора мржње, а посебно они који се односе на промовисање терористичких активности.

У Декларацији о осуди говора мржње, коју је у Народну скупштину Српске упутио скупштински Одбор за европске интеграције и регионалну сарадњу, позивају се органи на свим нивоима власти, као и носиоци свих јавних функција да се, свјесни свог утицаја, устручавају од говора мржње и боре против њега.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је први дио 14. редовне сједнице парламента, а наставак је заказао за уторак, 18. октобра са почетком у 10.00 часова.

Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Српко

13.10.2016 17:34

Био сам симпатизер Додика и његове политике,али не висе! Ово води тоталитаризму,супља прица о демократији.Само лоповија.Закон је усвојен да мозе да распуста скупстине гдје није побједио па хоце на силу. Као сто хоце надриљекара Максимовица да постави на силу за градиноцелника.Нико висе гласова није од њега купио. Нек их је све стид. А млад,боље вам је сто прије да бјезите из ове лоповске дрзаве. Бит це срања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Застицени свједок

13.10.2016 22:21

Све мирисе на диктатуру и деведесете !!!

Name

Поп

14.10.2016 06:14

Сад це да поцне папкарење. Цујем да це у "градовима " одборницки додатак ици на 1250 км.Тразили сте гледајте.

ОДГОВОРИТЕ