Usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Zakon o lokalnoj samoupravi, kojim je omogućeno da parlament Srpske, na prijedlog Vlade, može da raspusti lokalni parlament.

Republika Srpska 13.10.2016 | 22:53
Usvojen Zakon o lokalnoj samoupravi
Narodna skupština Srpske može da raspusti lokalni parlament ako se ne konstituiše u roku od šest mjeseci od dana potvrđivanja rezultata izbora, navodi se u obrazloženju ovog zakona.

Odluka o raspuštanju lokalnog parlamenta dostavlja se Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Parlament Srpske usvojio je više amandmana klubova poslanika skupštinske većine, a jedan od njih odnosi se na kriterijum o broju stanovnika potrebnih za osnivanje grada i predviđa da se potreban broj stanovnika smanjuje sa 60.000 na 50.000.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kojim se pravno regulišu postupci utvrđivanja vremena i mjesta rođenja lica pred sudom kada je to nepoznato.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, kojim je predviđeno osnivanje registra cijena nepokretnosti koji bi vodila Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Usvojen je i Zakon o mirnom rješavanju radnih sporova, kojim se uređuje način i postupak mirnog rješavanja individualnih i kolektivnih radnih sporova u Srpskoj u skladu sa međunarodnim standardima i dostignućima zemalja iz bližeg i daljeg okruženja.

Narodna skupština usvojila je Zakon o sistemu internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Republike Srpske, kojim se uređuju finansijsko upravljanje i kontrola, interna revizija i metodologija.

Usvojena je Strategija zapošljavanja Republike Srpske 2016-2020. godine, čiji su ciljevi povećanje zaposlenosti i ekonomske aktivnosti stanovništva, kao i održavanje postojećih i kreiranje novih radnih mjesta u privredi Srpske.

Usvojeni su nacrti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Srpskoj, te o hrani.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Deklaraciju kojom se osuđuje svaki oblik govora mržnje, a posebno oni koji se odnose na promovisanje terorističkih aktivnosti.

U Deklaraciji o osudi govora mržnje, koju je u Narodnu skupštinu Srpske uputio skupštinski Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju, pozivaju se organi na svim nivoima vlasti, kao i nosioci svih javnih funkcija da se, svjesni svog uticaja, ustručavaju od govora mržnje i bore protiv njega.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio je prvi dio 14. redovne sjednice parlamenta, a nastavak je zakazao za utorak, 18. oktobra sa početkom u 10.00 časova.

Izvor: Tanjug

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Srpko

13.10.2016 17:34

Bio sam simpatizer Dodika i njegove politike,ali ne vise! Ovo vodi totalitarizmu,suplja prica o demokratiji.Samo lopovija.Zakon je usvojen da moze da raspusta skupstine gdje nije pobjedio pa hoce na silu. Kao sto hoce nadriljekara Maksimovica da postavi na silu za gradinocelnika.Niko vise glasova nije od njega kupio. Nek ih je sve stid. A mlad,bolje vam je sto prije da bjezite iz ove lopovske drzave. Bit ce sranja!

ODGOVORITE
Name

Zasticeni svjedok

13.10.2016 22:21

Sve mirise na diktaturu i devedesete !!!

Name

Pop

14.10.2016 06:14

Sad ce da pocne papkarenje. Cujem da ce u "gradovima " odbornicki dodatak ici na 1250 km.Trazili ste gledajte.

ODGOVORITE