Шангај: Ноле прескочио и Поспишила! Цонга једва до 1/4-финала!

6:3, 6:3 у првом, па 6:4, 6:4 у другом наступу у Шангају, где га сада чека леворуки Зверев, играч с којим се само једном састајао у каријери. Почео је расплет у Шангају – прва два меча осмине финала завршена су у три сета, после преокрета...

Тенис 13.10.2016 | 11:45
Шангај: Ноле прескочио и Поспишила! Цонга једва до 1/4-финала!
6:3, 6:3, па 6:4, 6:4.

Без изгубљеног сета, али и без назнаке да ће га изгубити, актуелни шампион Мастерса у Шангају пласирао се у четвртфинале где ће му у петак ујутру (за сада није познато кад) противник бити 133. тенисер света, Михаил "Миша" Зверев.

После Фабија Фоњинија, којег је убедљиво победио осми пут у осам мечева, (1) Новак Ђоковић је без проблема елиминисао и квалификанта, Васека Поспишила, којем је овог четвртка нешто пре поднева нанео четврти пораз у четири сусрета до сада.

Ђоковић – Поспишил 6:4, 6:4 у мечу осмине финала претпоследњег Мастерса у каријери, који је Србин освајао три пута и на којем никада није испао пре полуфинала.

Само седам изгубљених гемова за Новака могло би да завара оне који нису пратили меч пред солидно испуњеним трибинама на "Цвету". Испрва, личило је на чишћење, али се овај дуел средином првог сета претворио у озбиљан меч у којем је фаворит направио три брејка и једном био "брејкнут"!

Ка небу је погледао квалификант Васек Поспишил у тренутку кад се коначно "уписао" на семафор код резултата 4:0 за (1) Новака Ђоковића, потом је заиграо одличан тенис, али успео само да одложи неминовно.

Бранилац титуле, који је у првом колу био слободан, а онда после тачно месец дана паузе декласирао Фабија Фоњинија 6:3, 6:3, почео је други наступ у Кини ове јесени фуриозно, повео је 4:0 с два брејка и потом препустио Канађанину први гем на мечу, што је Новаков ривал искористио и одлучним и прецизним ударцима зарадио и брејк, и још један лаган сервис гем за 4:3.

Но, ту га је Ноле зауставио – до краја сета није правио више брејкова, али његови сервис гемови нису долазили у питање, па је после 38 минута стигао до 6:4.

И када му је ишло, и у ретким ситуацијама када је противник био бољи, Ђоковић је играо са ведрим изразом лица, осмехом, а приметно је било расположење и у његовом "боксу", где овог пута седи Марјан Вајда као тренер, уз стандардну подршку осталих чланова Новаковог тима.

Вајда и остали пратили су потпуно егал меч до резултата 3:3 у другом сету, када је Поспишил први попустио. Иако у претходних шест гемова нико није био ни близу брејка, Ђоковић је у "чувеном" седмом, у ком фаворити најчешће подижу ниво игре и "ломе" ривала, стигао до 15:40, двема грешкама вратио Канађанина у игру на "ђус", али онда одиграо два сјајна потеза и стекао предност од 4:3, коју је рутински потврдио у наредном гему.

Победу није јурио брејком, већ сервисима, којима је решио ситуацију 30:30 у последњем гему у мечу, који је трајао сат и 20 минута.

Поспишил, некада 25, сада 131. тенисер на свету, изгубио је и сва три претходна дуела са "Бројем 1": 2013. у Дејвис купу било је 3:0, 2014. у Пекингу 2:0, 2015. у Дубаију 2:0, уз податак да је солидан сервер из Канаде само једном довео Ђоковића до 7:5.

Победника овог сусрета у четвртфиналу чекао је 133. тенисер света, леворуки Михаил Зверев, који је раније данас победио Марсела Гранољерса после преокрета, а који је јуче одиграо колико је било потребно да елиминише увређену звезду (12) Ника Кирјоса.

Зверев и Ђоковић састали су се до сада само једном, 2009. у Марсеју, када је било 6:3, 6:3 за Србина.

Почео је расплет у Шангају – прва два меча осмине финала завршена су у три сета, после преокрета.

Старији, искуснији и мање талентован и успешан је прошао даље, девет година млађи, талентованији и популарнији није.

Браћа Зверев забележила су различите резултате у прва два меча осмине финала на претпоследњем Мастерсу сезоне, у Шангају.

"Миша" Зверев, који је јуче гледао како се (12) Ник Кирјос брука и срамоти пред очима целог света, искористио је шансу која му се указала и наставио да игра турнир живота, с обзиром на то да је прошао и квалификације.

Иако је изгубио први сет у тај-брејку од Марсела Гранољерса, направио је велики и убедљив преокрет и пласирао се у друго Мастерс четвртфинале у каријери, а на прагу је 30. године - 6:7 (4:7), 6:4, 6:1.

Зверев, тренутно 133. играч света, којем је најбољи пласман био 45. позиција из 2009. године, у борби за полуфинале састаће се са Новаком Ђоковићем.

Али, није тај сусрет чекао Ђоковић да буде завршен, већ онај који су на Централном стадиону играли Михаилов млађи брат, 19-годишњи Александар "Саша" Зверев, који је повео против (9) Жоа-Вилфреда Цонге, изгубио глатко други сет, направио брејк у финишу трећег и сервирао за меч, али поклекао и изгубио три гема заредом...

Даље иде Француз, који је у претходној рунди избацио нашег Јанка Типсаревића - 6:7 (5:7), 6:2, 7:5.

Млађи Зверев, који за разлику од старијег игра десном руком, тренутно је 21. тенисер света, најмлађи члан Топ 50 друштва на АТП туру и уједно најмлађи тенисер боље пласиран од 25. позиције још од пробоја Ђоковића и врх светског тениса.

За разлику од старијег брата, млађи већ има једну АТП титулу, а данас је приказао сјајан тенис на моменте, али и "клиначке мане", које је 31-годишњи Цонга на крају успео да искористи и после два сата и 29 минута ослободи највећи терен за Ђоковића и Поспишила.

Парови осмине финала:

(1) Новак Ђоковић – (Q) Васек Поспишил 6:4, 6:4
(Q) Миша Зверев – Марсел Гранољерс 6:7 (4:7), 6:4, 6:1

(15) Раул Баутиста Ахут – Виктор Троицки
(9) Жо-Вилфред Цонга – Андреј Зверев 6:7 (5:7), 6:2, 7:5

(5) Милош Раонић – Џек Сок
(3) Стен Вавринка – Жил Симон

(6) Гаел Монфис – (11) Давид Гофан
(2) Енди Мареј – (13) Лукас Пуј

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар