Šangaj: Nole preskočio i Pospišila! Conga jedva do 1/4-finala!

6:3, 6:3 u prvom, pa 6:4, 6:4 u drugom nastupu u Šangaju, gde ga sada čeka levoruki Zverev, igrač s kojim se samo jednom sastajao u karijeri. Počeo je rasplet u Šangaju – prva dva meča osmine finala završena su u tri seta, posle preokreta...

Tenis 13.10.2016 | 11:45
Šangaj: Nole preskočio i Pospišila! Conga jedva do 1/4-finala!
6:3, 6:3, pa 6:4, 6:4.

Bez izgubljenog seta, ali i bez naznake da će ga izgubiti, aktuelni šampion Mastersa u Šangaju plasirao se u četvrtfinale gde će mu u petak ujutru (za sada nije poznato kad) protivnik biti 133. teniser sveta, Mihail "Miša" Zverev.

Posle Fabija Fonjinija, kojeg je ubedljivo pobedio osmi put u osam mečeva, (1) Novak Đoković je bez problema eliminisao i kvalifikanta, Vaseka Pospišila, kojem je ovog četvrtka nešto pre podneva naneo četvrti poraz u četiri susreta do sada.

Đoković – Pospišil 6:4, 6:4 u meču osmine finala pretposlednjeg Mastersa u karijeri, koji je Srbin osvajao tri puta i na kojem nikada nije ispao pre polufinala.

Samo sedam izgubljenih gemova za Novaka moglo bi da zavara one koji nisu pratili meč pred solidno ispunjenim tribinama na "Cvetu". Isprva, ličilo je na čišćenje, ali se ovaj duel sredinom prvog seta pretvorio u ozbiljan meč u kojem je favorit napravio tri brejka i jednom bio "brejknut"!

Ka nebu je pogledao kvalifikant Vasek Pospišil u trenutku kad se konačno "upisao" na semafor kod rezultata 4:0 za (1) Novaka Đokovića, potom je zaigrao odličan tenis, ali uspeo samo da odloži neminovno.

Branilac titule, koji je u prvom kolu bio slobodan, a onda posle tačno mesec dana pauze deklasirao Fabija Fonjinija 6:3, 6:3, počeo je drugi nastup u Kini ove jeseni furiozno, poveo je 4:0 s dva brejka i potom prepustio Kanađaninu prvi gem na meču, što je Novakov rival iskoristio i odlučnim i preciznim udarcima zaradio i brejk, i još jedan lagan servis gem za 4:3.

No, tu ga je Nole zaustavio – do kraja seta nije pravio više brejkova, ali njegovi servis gemovi nisu dolazili u pitanje, pa je posle 38 minuta stigao do 6:4.

I kada mu je išlo, i u retkim situacijama kada je protivnik bio bolji, Đoković je igrao sa vedrim izrazom lica, osmehom, a primetno je bilo raspoloženje i u njegovom "boksu", gde ovog puta sedi Marjan Vajda kao trener, uz standardnu podršku ostalih članova Novakovog tima.

Vajda i ostali pratili su potpuno egal meč do rezultata 3:3 u drugom setu, kada je Pospišil prvi popustio. Iako u prethodnih šest gemova niko nije bio ni blizu brejka, Đoković je u "čuvenom" sedmom, u kom favoriti najčešće podižu nivo igre i "lome" rivala, stigao do 15:40, dvema greškama vratio Kanađanina u igru na "đus", ali onda odigrao dva sjajna poteza i stekao prednost od 4:3, koju je rutinski potvrdio u narednom gemu.

Pobedu nije jurio brejkom, već servisima, kojima je rešio situaciju 30:30 u poslednjem gemu u meču, koji je trajao sat i 20 minuta.

Pospišil, nekada 25, sada 131. teniser na svetu, izgubio je i sva tri prethodna duela sa "Brojem 1": 2013. u Dejvis kupu bilo je 3:0, 2014. u Pekingu 2:0, 2015. u Dubaiju 2:0, uz podatak da je solidan server iz Kanade samo jednom doveo Đokovića do 7:5.

Pobednika ovog susreta u četvrtfinalu čekao je 133. teniser sveta, levoruki Mihail Zverev, koji je ranije danas pobedio Marsela Granoljersa posle preokreta, a koji je juče odigrao koliko je bilo potrebno da eliminiše uvređenu zvezdu (12) Nika Kirjosa.

Zverev i Đoković sastali su se do sada samo jednom, 2009. u Marseju, kada je bilo 6:3, 6:3 za Srbina.

Počeo je rasplet u Šangaju – prva dva meča osmine finala završena su u tri seta, posle preokreta.

Stariji, iskusniji i manje talentovan i uspešan je prošao dalje, devet godina mlađi, talentovaniji i popularniji nije.

Braća Zverev zabeležila su različite rezultate u prva dva meča osmine finala na pretposlednjem Mastersu sezone, u Šangaju.

"Miša" Zverev, koji je juče gledao kako se (12) Nik Kirjos bruka i sramoti pred očima celog sveta, iskoristio je šansu koja mu se ukazala i nastavio da igra turnir života, s obzirom na to da je prošao i kvalifikacije.

Iako je izgubio prvi set u taj-brejku od Marsela Granoljersa, napravio je veliki i ubedljiv preokret i plasirao se u drugo Masters četvrtfinale u karijeri, a na pragu je 30. godine - 6:7 (4:7), 6:4, 6:1.

Zverev, trenutno 133. igrač sveta, kojem je najbolji plasman bio 45. pozicija iz 2009. godine, u borbi za polufinale sastaće se sa Novakom Đokovićem.

Ali, nije taj susret čekao Đoković da bude završen, već onaj koji su na Centralnom stadionu igrali Mihailov mlađi brat, 19-godišnji Aleksandar "Saša" Zverev, koji je poveo protiv (9) Žoa-Vilfreda Conge, izgubio glatko drugi set, napravio brejk u finišu trećeg i servirao za meč, ali poklekao i izgubio tri gema zaredom...

Dalje ide Francuz, koji je u prethodnoj rundi izbacio našeg Janka Tipsarevića - 6:7 (5:7), 6:2, 7:5.

Mlađi Zverev, koji za razliku od starijeg igra desnom rukom, trenutno je 21. teniser sveta, najmlađi član Top 50 društva na ATP turu i ujedno najmlađi teniser bolje plasiran od 25. pozicije još od proboja Đokovića i vrh svetskog tenisa.

Za razliku od starijeg brata, mlađi već ima jednu ATP titulu, a danas je prikazao sjajan tenis na momente, ali i "klinačke mane", koje je 31-godišnji Conga na kraju uspeo da iskoristi i posle dva sata i 29 minuta oslobodi najveći teren za Đokovića i Pospišila.

Parovi osmine finala:

(1) Novak Đoković – (Q) Vasek Pospišil 6:4, 6:4
(Q) Miša Zverev – Marsel Granoljers 6:7 (4:7), 6:4, 6:1

(15) Raul Bautista Ahut – Viktor Troicki
(9) Žo-Vilfred Conga – Andrej Zverev 6:7 (5:7), 6:2, 7:5

(5) Miloš Raonić – Džek Sok
(3) Sten Vavrinka – Žil Simon

(6) Gael Monfis – (11) David Gofan
(2) Endi Marej – (13) Lukas Puj

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar