Најава - Евролига је опет у граду: Звезда на новом почетку!

Утакмицом против Дарушафаке, екипа Дејана Радоњића дочекује у четврту јесен у елити. Прочитајте ко стиже у халу "Александар Николић" и на шта црвено-бели усмеравају пажњу у припреми премијере.

Кошарка 13.10.2016 | 14:15
Најава - Евролига је опет у граду: Звезда на новом почетку!
Пола године од априлских, четвртфиналних, окршаја против ЦСКА, Црвена звезда мтс почиње мисију: Евролига 2016/17.

На осветљеном паркету хале "Александар Николић", украшеном великим клупским грбом на центру, шампион Србије и АБА лиге заиграће од 21 час против Дарушафаке и тако званично ускочити у ринг са 15 најјачих тимова Европе.

Већ је добро познато да су, први пут у историји, сви евролигаши смештени у лигу од 16 тимова, која ће на пролеће дати осам учесника плеј-офа - кандидата за место на мајском Фајнал-фору у Истанбулу.

"Дарушафака ће дефинитивно бити у игри до краја. И то као један од фаворита за пласман на Ф4", бираним речима говорили су у среду о свом првом ривалу и тренер Звезде Дејан Радоњић на конференцији, а потом и Марко Симоновић након вечерњег тренинга.

За то време, скупоцени састав из Истанбула провео је поподне у путу из Турске и стигао у Београд око 20 часова, одложивши први излазак на терен "Пионира" за четвртак ујутро, на уобичајени шутерски тренинг.

Ко ће вечерас стати насупрот мотивисаних и спремних црвено-белих, осокољених одличним играма на старту сезоне?

У односу на прошли долазак у Србију, екипа Дарушафаке претрпела је значајне промене, почев од клупе, на коју је сео један од најбољих тренера у Европи, освајач Евролиге са Макабијем и повратник из НБА лиге - Дејвид Блат.

Конкретно, у односу на састав који је у марту победио Звезду у Комбанк арени, у турској екипи је остало седам играча (организатор и стрелац Вилбекин,бивши играч Реала Слотер, крилни центар Харангоди, еx НБА центар Алдемир, који је сада значајнији за игру...). Милко Бјелица се вратио у Звезду, а амбициозни власници уложили су велики новац у "надоградњу" претходног састава.

Попут Блата, Дарушафака је из НБА лиге у Европу вратила и Џејмса Андерсона (27, 198 цм), који је прошле сезоне наступао за Сакраменто, а у такмичарској 2014/15 такође долазио у Београд, као предводник Жалгириса.

Даље, амерички стручњак ојачао је спољну линију и најбољим играчем Бамберга из прошле сезоне - Бредлијем Вонамејкером (МВП Бундеслиге), кога шампион Немачке није задржао ни понудом од седам цифара.

Изузев њих, важни "пуцачки" адути бившег тренера Кливленда биће и дугогодишњи "свингмен" Ефеса Биркан Батук (бек/крило), као и шутер Даирис Бертанс, старији брат некадашњег играча Партизана Дависа. Он ће овог четвртка дебитовати у Евролиги, на паркету на којем је играо против Звезде и у дресу Билбаа, свог претходног клуба.

Крај списка појачања чини још један тандем новајлија - крило Хапоел Холона Вил Клајбурн и француски крилни центар Адријан Моерман, најбољи стрелац у победи над Тофашом прошлог викенда (19 п).

Набрајањем имена пристиглих у међусезони склапа се слика о амбициозности Дарушафакиног пројекта. Са друге стране, наравно да и Звезда улази у борбу са шансом и великом жељом да победи на терену где су падали и већи и јачи.

О снази и стилу гостију, као и о плану црвено-белих, у среду је са новинарима разговарао Марко Симоновић.

"Пре свега, треба истаћи да они долазе на челу са врхунским тренером, који има врхунску каријеру, титулу Евролиге и шампионски НБА прстен. Памтим и када је долазио овде са Макабијем у шампионској години и сећам се да је играо слично као и Дарушафака на старту ове сезоне, са доста 'матцх-уп' одбрана, са доста преузимања, са по пет бекова, атипично... Ипак, и ми имамо своје адуте, па ћемо видети".

Са акцентом на дефанзивни потенцијал Дарушафаке (који је искусни Маркус Слотер у марту и те како демонстрирао на Новом Београду), Симоновић је истакао шта би Звезда морала да уради да би дошла у прилику да победи.

"Требало би да се пре свега игра јака одбрана. Да тако контролишемо њихов контранапад, шутере за три поена, који су сјајни индивидуалци. Ако бисмо то успели и ако бисмо обуздали њихову транзицију мислим да можемо да имамо шансу".

Наравно, фактор познате акустике и "врелине" хале "Александар Николић" такође би могао да игра важну улогу. После три евролигашка поласка из Комбанк арене, Звезда овај пут улази у Европу из свог матичног дома.

"Волимо да играмо у Пиониру, другачије је када дођете овде, где је акустичније. Тренирамо овде сваког дана, практично целог живота и лакше је".

Са вером у своје адуте, након мотивишућих наступа у регионалној лиги, црвено-бели почињу Евролигу са јасним самопоуздањем.

"Имали смо добар почетак сезоне, дуго смо заједно са тренером Радоњићем, доста нас је ту годинама, Милко је ту нов, уклопио се, Чарли је ту, све домаћи играчи и заиста смо имали добар почетак. Знамо да ће од сада, са почетком Евролиге, бити много теже, али нећемо се повући никоме. Видећемо како ће бити у четвртак", подвукао је Симоновић.

Вишемесечном чекању је дошао крај. Евролига стиже у Београд ове вечери:

Црвена звезда мтс - Дарушафака, четвртак у 21 час!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар