Najava - Evroliga je opet u gradu: Zvezda na novom početku!

Utakmicom protiv Darušafake, ekipa Dejana Radonjića dočekuje u četvrtu jesen u eliti. Pročitajte ko stiže u halu "Aleksandar Nikolić" i na šta crveno-beli usmeravaju pažnju u pripremi premijere.

Košarka 13.10.2016 | 14:15
Najava - Evroliga je opet u gradu: Zvezda na novom početku!
Pola godine od aprilskih, četvrtfinalnih, okršaja protiv CSKA, Crvena zvezda mts počinje misiju: Evroliga 2016/17.

Na osvetljenom parketu hale "Aleksandar Nikolić", ukrašenom velikim klupskim grbom na centru, šampion Srbije i ABA lige zaigraće od 21 čas protiv Darušafake i tako zvanično uskočiti u ring sa 15 najjačih timova Evrope.

Već je dobro poznato da su, prvi put u istoriji, svi evroligaši smešteni u ligu od 16 timova, koja će na proleće dati osam učesnika plej-ofa - kandidata za mesto na majskom Fajnal-foru u Istanbulu.

"Darušafaka će definitivno biti u igri do kraja. I to kao jedan od favorita za plasman na F4", biranim rečima govorili su u sredu o svom prvom rivalu i trener Zvezde Dejan Radonjić na konferenciji, a potom i Marko Simonović nakon večernjeg treninga.

Za to vreme, skupoceni sastav iz Istanbula proveo je popodne u putu iz Turske i stigao u Beograd oko 20 časova, odloživši prvi izlazak na teren "Pionira" za četvrtak ujutro, na uobičajeni šuterski trening.

Ko će večeras stati nasuprot motivisanih i spremnih crveno-belih, osokoljenih odličnim igrama na startu sezone?

U odnosu na prošli dolazak u Srbiju, ekipa Darušafake pretrpela je značajne promene, počev od klupe, na koju je seo jedan od najboljih trenera u Evropi, osvajač Evrolige sa Makabijem i povratnik iz NBA lige - Dejvid Blat.

Konkretno, u odnosu na sastav koji je u martu pobedio Zvezdu u Kombank areni, u turskoj ekipi je ostalo sedam igrača (organizator i strelac Vilbekin,bivši igrač Reala Sloter, krilni centar Harangodi, ex NBA centar Aldemir, koji je sada značajniji za igru...). Milko Bjelica se vratio u Zvezdu, a ambiciozni vlasnici uložili su veliki novac u "nadogradnju" prethodnog sastava.

Poput Blata, Darušafaka je iz NBA lige u Evropu vratila i Džejmsa Andersona (27, 198 cm), koji je prošle sezone nastupao za Sakramento, a u takmičarskoj 2014/15 takođe dolazio u Beograd, kao predvodnik Žalgirisa.

Dalje, američki stručnjak ojačao je spoljnu liniju i najboljim igračem Bamberga iz prošle sezone - Bredlijem Vonamejkerom (MVP Bundeslige), koga šampion Nemačke nije zadržao ni ponudom od sedam cifara.

Izuzev njih, važni "pucački" aduti bivšeg trenera Klivlenda biće i dugogodišnji "svingmen" Efesa Birkan Batuk (bek/krilo), kao i šuter Dairis Bertans, stariji brat nekadašnjeg igrača Partizana Davisa. On će ovog četvrtka debitovati u Evroligi, na parketu na kojem je igrao protiv Zvezde i u dresu Bilbaa, svog prethodnog kluba.

Kraj spiska pojačanja čini još jedan tandem novajlija - krilo Hapoel Holona Vil Klajburn i francuski krilni centar Adrijan Moerman, najbolji strelac u pobedi nad Tofašom prošlog vikenda (19 p).

Nabrajanjem imena pristiglih u međusezoni sklapa se slika o ambicioznosti Darušafakinog projekta. Sa druge strane, naravno da i Zvezda ulazi u borbu sa šansom i velikom željom da pobedi na terenu gde su padali i veći i jači.

O snazi i stilu gostiju, kao i o planu crveno-belih, u sredu je sa novinarima razgovarao Marko Simonović.

"Pre svega, treba istaći da oni dolaze na čelu sa vrhunskim trenerom, koji ima vrhunsku karijeru, titulu Evrolige i šampionski NBA prsten. Pamtim i kada je dolazio ovde sa Makabijem u šampionskoj godini i sećam se da je igrao slično kao i Darušafaka na startu ove sezone, sa dosta 'match-up' odbrana, sa dosta preuzimanja, sa po pet bekova, atipično... Ipak, i mi imamo svoje adute, pa ćemo videti".

Sa akcentom na defanzivni potencijal Darušafake (koji je iskusni Markus Sloter u martu i te kako demonstrirao na Novom Beogradu), Simonović je istakao šta bi Zvezda morala da uradi da bi došla u priliku da pobedi.

"Trebalo bi da se pre svega igra jaka odbrana. Da tako kontrolišemo njihov kontranapad, šutere za tri poena, koji su sjajni individualci. Ako bismo to uspeli i ako bismo obuzdali njihovu tranziciju mislim da možemo da imamo šansu".

Naravno, faktor poznate akustike i "vreline" hale "Aleksandar Nikolić" takođe bi mogao da igra važnu ulogu. Posle tri evroligaška polaska iz Kombank arene, Zvezda ovaj put ulazi u Evropu iz svog matičnog doma.

"Volimo da igramo u Pioniru, drugačije je kada dođete ovde, gde je akustičnije. Treniramo ovde svakog dana, praktično celog života i lakše je".

Sa verom u svoje adute, nakon motivišućih nastupa u regionalnoj ligi, crveno-beli počinju Evroligu sa jasnim samopouzdanjem.

"Imali smo dobar početak sezone, dugo smo zajedno sa trenerom Radonjićem, dosta nas je tu godinama, Milko je tu nov, uklopio se, Čarli je tu, sve domaći igrači i zaista smo imali dobar početak. Znamo da će od sada, sa početkom Evrolige, biti mnogo teže, ali nećemo se povući nikome. Videćemo kako će biti u četvrtak", podvukao je Simonović.

Višemesečnom čekanju je došao kraj. Evroliga stiže u Beograd ove večeri:

Crvena zvezda mts - Darušafaka, četvrtak u 21 čas!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar