Највећи европски тренер о НБА: Да ли нас се то они плаше?!

Жељко Обрадовић сматра да многи тренери у Европи имају квалитет да воде НБА тимове, али да су Американци затворени, а можда се чак и плаше на такав корак.

Кошарка 16.10.2016 | 20:45
Највећи европски тренер о НБА: Да ли нас се то они плаше?!
Најтрофејнији тренер Европе Жељко Обрадовић говорио је за специјализовани порталБалканбакет.цом о многим темама, а једна од њих била је и да ли српски тренер види себе у НБА лиги.

Обрадовић је својевремено био у комбинацији да постане први Европљанин у НБА лиги, али је од почетка приче знао да од тога неће бити ништа. Популарни "Жоц" отворено је причао о неискреном односу Американаца према кошаркашким стручњацима са Старог континента.

"То је била еуфорија нека два, три дана, а онда је испало управо онако како сам очекивао", почео је осмоструки првак Европе.

Сматрао је да нема смисла да га неко зове на интервју за посао после свих резултата које је постигао у Европи.

 "Нисам непознат тренер да би неко сада правио не знам какве разговоре са мном. Друго, можемо да причамо шта хоћемо, али све од тога да су неки европски тренери помоћници у НБА, ниједан европски тренер није добио прилику у НБА лиги. Због чега је то тако? То је питање за те људе тамо, вероатно немају храбрости да поставе тренера из Европе, а можда и не желе. Можда је то затворен круг јер није могуће да осим Дејвида Блата, који је био у САД, али је Американац и Мајка Дантонија, који се такође формирао у Европи, али је и он Американац, ниједан европски тренер није добио прилику да буде главни", наставља Обрадовић и наводи пример Етореа Месине.

Италијан има велику амбицију да постане тренер у НБА лиги.

"Да ли је могуће да тренер који је био помоћни Месини у ЦСКА постане први тренер НБА момчади, а Месина не може, а има ту амбицију и то жели" запитао се српски стручњак.

"Месина је отишао код најбољег тренера на свету, Грега Поповића да му буде помоћни тренер и стално је у неким комбинацијама. Желим му од срца да постане први тренер у било којој НБА екипи, али мислим да Американци или немају храбрости или не желе. Мене лично то не погађа. Супер ми је Европи и немам никакве предрасуде, а при томе максимално ценим и поштујем све колеге у НБА лиги. Мислим да има врхунских тренера, али има и оних који седе тамо као да седи било ко", оценио је Обрадовић.

Тренер фенербахчеа сматра да се систем рада у НБА и Европи разликује само у једном - у начину припрема.

"Месец дана сам провеи у Детроиту и гледао од јутра до мрака како се ради. Сваки дан сам био са генералним менаџером Џо Думарсом. Причали смо о свему и овог лета ми је био гост у Београду. Разлика је једна једина, у начину припрема, колико дана се они припремају. Американци долазе спремни на припреме, то је тај професионализам. Када играчу у Европи дате слободно, он се запусти, тамо сви раде преко лета, без обзира на то што имају слободно. Однос играча и тренера је специфичан у смислу да сви тренери говоре да је врло важан однос који имају с играчем, али имате тренере који дају много важности том односу, али имате и тренере који контролишу све. Сад ви знате који су ти тренери у НБА који контролишу све. На крају крајева, ти клубови су врло успешни, као и тренери. Како би рекао Думарс, кошарка је универзална, нема ту неке велике разлике", објашњава Обрадовић.

Жељка је импресионирао рад стручног штаба у НБА лиги.

"Раде озбиљно, имају много помоћника, имају стручни штаб. Био сам импресиониран радом стручног штаба Детроита. Имају тренинг у 11, а сваки дан су имали састанак у девет сати, да би разрадили план тренинга до најситнијих детаља. Сама техника извођења тренинга после тога је нешто што се мени у неким стварима није свидела, али озбиљност коју они имају, припрема тренинга, рад на тренингу, толико помоћника, то је нешто… Знате шта, када сам почињао имао сам једног помоћника, сада их имам четворицу. Све више на тренинзима радим технику од тактике.Мој тренинг је велика већина технички део, тактику такође, радимо, наравно да је битна, али мислим да је то оно где играчи могу највише да напредују", завршио је Жељко Обрадовић причу о НБА лиги за Балканбакст.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар