Najveći evropski trener o NBA: Da li nas se to oni plaše?!

Željko Obradović smatra da mnogi treneri u Evropi imaju kvalitet da vode NBA timove, ali da su Amerikanci zatvoreni, a možda se čak i plaše na takav korak.

Košarka 16.10.2016 | 20:45
Najveći evropski trener o NBA: Da li nas se to oni plaše?!
Najtrofejniji trener Evrope Željko Obradović govorio je za specijalizovani portalBalkanbaket.com o mnogim temama, a jedna od njih bila je i da li srpski trener vidi sebe u NBA ligi.

Obradović je svojevremeno bio u kombinaciji da postane prvi Evropljanin u NBA ligi, ali je od početka priče znao da od toga neće biti ništa. Popularni "Žoc" otvoreno je pričao o neiskrenom odnosu Amerikanaca prema košarkaškim stručnjacima sa Starog kontinenta.

"To je bila euforija neka dva, tri dana, a onda je ispalo upravo onako kako sam očekivao", počeo je osmostruki prvak Evrope.

Smatrao je da nema smisla da ga neko zove na intervju za posao posle svih rezultata koje je postigao u Evropi.

 "Nisam nepoznat trener da bi neko sada pravio ne znam kakve razgovore sa mnom. Drugo, možemo da pričamo šta hoćemo, ali sve od toga da su neki evropski treneri pomoćnici u NBA, nijedan evropski trener nije dobio priliku u NBA ligi. Zbog čega je to tako? To je pitanje za te ljude tamo, veroatno nemaju hrabrosti da postave trenera iz Evrope, a možda i ne žele. Možda je to zatvoren krug jer nije moguće da osim Dejvida Blata, koji je bio u SAD, ali je Amerikanac i Majka Dantonija, koji se takođe formirao u Evropi, ali je i on Amerikanac, nijedan evropski trener nije dobio priliku da bude glavni", nastavlja Obradović i navodi primer Etorea Mesine.

Italijan ima veliku ambiciju da postane trener u NBA ligi.

"Da li je moguće da trener koji je bio pomoćni Mesini u CSKA postane prvi trener NBA momčadi, a Mesina ne može, a ima tu ambiciju i to želi" zapitao se srpski stručnjak.

"Mesina je otišao kod najboljeg trenera na svetu, Grega Popovića da mu bude pomoćni trener i stalno je u nekim kombinacijama. Želim mu od srca da postane prvi trener u bilo kojoj NBA ekipi, ali mislim da Amerikanci ili nemaju hrabrosti ili ne žele. Mene lično to ne pogađa. Super mi je Evropi i nemam nikakve predrasude, a pri tome maksimalno cenim i poštujem sve kolege u NBA ligi. Mislim da ima vrhunskih trenera, ali ima i onih koji sede tamo kao da sedi bilo ko", ocenio je Obradović.

Trener fenerbahčea smatra da se sistem rada u NBA i Evropi razlikuje samo u jednom - u načinu priprema.

"Mesec dana sam provei u Detroitu i gledao od jutra do mraka kako se radi. Svaki dan sam bio sa generalnim menadžerom Džo Dumarsom. Pričali smo o svemu i ovog leta mi je bio gost u Beogradu. Razlika je jedna jedina, u načinu priprema, koliko dana se oni pripremaju. Amerikanci dolaze spremni na pripreme, to je taj profesionalizam. Kada igraču u Evropi date slobodno, on se zapusti, tamo svi rade preko leta, bez obzira na to što imaju slobodno. Odnos igrača i trenera je specifičan u smislu da svi treneri govore da je vrlo važan odnos koji imaju s igračem, ali imate trenere koji daju mnogo važnosti tom odnosu, ali imate i trenere koji kontrolišu sve. Sad vi znate koji su ti treneri u NBA koji kontrolišu sve. Na kraju krajeva, ti klubovi su vrlo uspešni, kao i treneri. Kako bi rekao Dumars, košarka je univerzalna, nema tu neke velike razlike", objašnjava Obradović.

Željka je impresionirao rad stručnog štaba u NBA ligi.

"Rade ozbiljno, imaju mnogo pomoćnika, imaju stručni štab. Bio sam impresioniran radom stručnog štaba Detroita. Imaju trening u 11, a svaki dan su imali sastanak u devet sati, da bi razradili plan treninga do najsitnijih detalja. Sama tehnika izvođenja treninga posle toga je nešto što se meni u nekim stvarima nije svidela, ali ozbiljnost koju oni imaju, priprema treninga, rad na treningu, toliko pomoćnika, to je nešto… Znate šta, kada sam počinjao imao sam jednog pomoćnika, sada ih imam četvoricu. Sve više na treninzima radim tehniku od taktike.Moj trening je velika većina tehnički deo, taktiku takođe, radimo, naravno da je bitna, ali mislim da je to ono gde igrači mogu najviše da napreduju", završio je Željko Obradović priču o NBA ligi za Balkanbakst.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar