Резултати пописа у складу са стандардима

Резултати пописа становништва БиХ из 2013. године су валидни, став је Европске уније и Међународне посматрачке операције.

Босна и Херцеговина 12.10.2016 | 22:57
Резултати пописа у складу са стандардима
"Током мониторинга цјелокупног процеса пописа становника и домаћинстава у БиХ уочили смо мање недослиједности, али попис је проведен у складу са препорукама Међународне посматрачке операције и резултати пописа су валидни", општа је оцјена пописа у БиХ коју је саопштио директор ЕВРОСТАТ-а Питер Евераерс.

"Међународна посматрачка операција је закључила да је попис у БиХ у цијелини проведен у складу са међународним стандардима. Притисак и дискусије које су се чуле када је ријеч о пописним подацима који се односе на вјерску припадност и слично, утицали су на управљање поступком, али резултати пописа се сматрају валидним и могу се користити за планирање економског и друштвеног развоја", сматра Евераерс.

Иако је постпописна анкета показала да је у БиХ пописано 200 хиљада особа које по важећим стандардима не могу бити становници БиХ, док се 40 хиљада није нашло на попису становника иако имају све услове да то буду, у ЕВРОСТАТ-у не виде у чему је проблем.

По подацима Агенције за статистику БиХ одступања су 5,59%, што је проценат који доводи у питање валидност резултата, али преко ноћи су се подаци промијенили па из ЕВРОСТАТ-а сада кажу да је то 4,6% и све је у границама дозвољеног.

"Претјерано пописивање је било 4,6% и то не превазилази оквире резултата у неким другим земљама. У Србији и Хрватској примијетићете исте цифре", тврди Евераерс и додаје да је претјераног пописивања било у једнаком обиму у Републици Српској и Федерацији БиХ. "Што се нас тиче све је уобичајено, а 4,6% претјераног пописивања није никакав проблем", закључио је Евераерс.

Коментаришући информацију да Република Српска не признаје резултате пописа, те да ће Републички завод за статистику објавити резултате пописа за Српску, Евераерс каже да су за међународне институције валидини подаци Агенције за статистику БиХ.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Рале

12.10.2016 20:03

Ма ко сте ви да ми одредјујете дали је нешто легитимно или није.Легитимно је само оно око чега се у БиХ договоре три народа,И попис није легитиман јер нема договора око њега,а ваше приче не пију воду јер ви нисте представници ни једног народа у БиХ. Тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

12.10.2016 21:35

Рале они су дали 50 милиона за тај попис. Кад ми својим парама платимо неки нови попис, онда се њих неце питати. Ста би они сад требали реци??? Није добро,пропале паре...хахаха Људи нису знали са каквом стоком имају посла.