Rezultati popisa u skladu sa standardima

Rezultati popisa stanovništva BiH iz 2013. godine su validni, stav je Evropske unije i Međunarodne posmatračke operacije.

Bosna i Hercegovina 12.10.2016 | 22:57
Rezultati popisa u skladu sa standardima
"Tokom monitoringa cjelokupnog procesa popisa stanovnika i domaćinstava u BiH uočili smo manje nedoslijednosti, ali popis je proveden u skladu sa preporukama Međunarodne posmatračke operacije i rezultati popisa su validni", opšta je ocjena popisa u BiH koju je saopštio direktor EVROSTAT-a Piter Everaers.

"Međunarodna posmatračka operacija je zaključila da je popis u BiH u cijelini proveden u skladu sa međunarodnim standardima. Pritisak i diskusije koje su se čule kada je riječ o popisnim podacima koji se odnose na vjersku pripadnost i slično, uticali su na upravljanje postupkom, ali rezultati popisa se smatraju validnim i mogu se koristiti za planiranje ekonomskog i društvenog razvoja", smatra Everaers.

Iako je postpopisna anketa pokazala da je u BiH popisano 200 hiljada osoba koje po važećim standardima ne mogu biti stanovnici BiH, dok se 40 hiljada nije našlo na popisu stanovnika iako imaju sve uslove da to budu, u EVROSTAT-u ne vide u čemu je problem.

Po podacima Agencije za statistiku BiH odstupanja su 5,59%, što je procenat koji dovodi u pitanje validnost rezultata, ali preko noći su se podaci promijenili pa iz EVROSTAT-a sada kažu da je to 4,6% i sve je u granicama dozvoljenog.

"Pretjerano popisivanje je bilo 4,6% i to ne prevazilazi okvire rezultata u nekim drugim zemljama. U Srbiji i Hrvatskoj primijetićete iste cifre", tvrdi Everaers i dodaje da je pretjeranog popisivanja bilo u jednakom obimu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. "Što se nas tiče sve je uobičajeno, a 4,6% pretjeranog popisivanja nije nikakav problem", zaključio je Everaers.

Komentarišući informaciju da Republika Srpska ne priznaje rezultate popisa, te da će Republički zavod za statistiku objaviti rezultate popisa za Srpsku, Everaers kaže da su za međunarodne institucije validini podaci Agencije za statistiku BiH.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rale

12.10.2016 20:03

Ma ko ste vi da mi odredjujete dali je nešto legitimno ili nije.Legitimno je samo ono oko čega se u BiH dogovore tri naroda,I popis nije legitiman jer nema dogovora oko njega,a vaše priče ne piju vodu jer vi niste predstavnici ni jednog naroda u BiH. Tačka.

ODGOVORITE
Name

Kiki

12.10.2016 21:35

Rale oni su dali 50 miliona za taj popis. Kad mi svojim parama platimo neki novi popis, onda se njih nece pitati. Sta bi oni sad trebali reci??? Nije dobro,propale pare...hahaha Ljudi nisu znali sa kakvom stokom imaju posla.