Припремите се за полазак у вртић

Полазак у вртић уноси велику промјену у дјететов живот. Из сигурне и познате околине дијете долази у нову и непознату, а бригу о њему преузимају особе које му нису блиске.

Република Српска 12.10.2016 | 22:10
Припремите се за полазак у вртић
И док ће их с једне стране новина привлачити, бити занимљива и позивати их на истраживање, истовремено ће доносити и одређену, опрез, можда страх или одбијање.

Полазак у вртић представља једну врсту стреса како за дјецу тако и за родитеље. Одвајање и нова средина нису савезници малишана у првим данима колективног дружења.

Навикнути на познату околину, родитеље, баке дједове и сигурно окружење, сигурно је да им упознавање и боравак са новим људима неће бити једноставно.

Стога је и прије самог поласка у вртић потребно постепено навикавати малишане да нову средину и окружење.

Период адаптације је индивидуалан и зависи од великог броја фактора. Од велике помоћи биће и стварање одређених навика код малишана.

У периоду адаптације такође је јако битно да се у дјететов живот у периоду адаптације не уносе новине.

Колико год полазак био стресан за дијете расположени другари, бројне активности, игра, спорт и слично повољно утичу на малишане и њихов осјећај припадности групи.

Важно је остварити добар контакт васпитачима који постају врло важне особе у животу дјетета и оно ће бити смиреније и осјећаће се сигурније, ако види да његови мама и тата са њима разговарају љубазно.

По повратку из вртића, добро је више времена проводити с дјететом, шетати, играти се, причати приче, пружати њежност, показати интерес за његове доживљаје из вртића. Након неког времена, када се дијете прилагоди и ослободи страха од непознатог, јаслице/вртић ће постати мјесто у које ће дијете радо долазити и гдје ће проводити вријеме у игри с новим пријатељима.

(БН телевизија)

Коментари / 0

Оставите коментар