Pripremite se za polazak u vrtić

Polazak u vrtić unosi veliku promjenu u djetetov život. Iz sigurne i poznate okoline dijete dolazi u novu i nepoznatu, a brigu o njemu preuzimaju osobe koje mu nisu bliske.

Republika Srpska 12.10.2016 | 22:10
Pripremite se za polazak u vrtić
I dok će ih s jedne strane novina privlačiti, biti zanimljiva i pozivati ih na istraživanje, istovremeno će donositi i određenu, oprez, možda strah ili odbijanje.

Polazak u vrtić predstavlja jednu vrstu stresa kako za djecu tako i za roditelje. Odvajanje i nova sredina nisu saveznici mališana u prvim danima kolektivnog druženja.

Naviknuti na poznatu okolinu, roditelje, bake djedove i sigurno okruženje, sigurno je da im upoznavanje i boravak sa novim ljudima neće biti jednostavno.

Stoga je i prije samog polaska u vrtić potrebno postepeno navikavati mališane da novu sredinu i okruženje.

Period adaptacije je individualan i zavisi od velikog broja faktora. Od velike pomoći biće i stvaranje određenih navika kod mališana.

U periodu adaptacije takođe je jako bitno da se u djetetov život u periodu adaptacije ne unose novine.

Koliko god polazak bio stresan za dijete raspoloženi drugari, brojne aktivnosti, igra, sport i slično povoljno utiču na mališane i njihov osjećaj pripadnosti grupi.

Važno je ostvariti dobar kontakt vaspitačima koji postaju vrlo važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećaće se sigurnije, ako vidi da njegovi mama i tata sa njima razgovaraju ljubazno.

Po povratku iz vrtića, dobro je više vremena provoditi s djetetom, šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića. Nakon nekog vremena, kada se dijete prilagodi i oslobodi straha od nepoznatog, jaslice/vrtić će postati mjesto u koje će dijete rado dolaziti i gdje će provoditi vrijeme u igri s novim prijateljima.

(BN televizija)

Komentari / 0

Ostavite komentar