Срби ће учествовати у новој хрватској власти

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац рекао је да је извјесно да ће Срби учествовати у хрватској власти и да су у току разговори о томе на ком нивоу ће то бити.

Регион 12.10.2016 | 15:55
 Срби ће учествовати у новој хрватској власти
"Што се тиче најзначајнијег дијела, партиципације у влади, то ће бити познато прије него што влада буде изгласана. Што се тиче других нивоа партиципације биће простора да се разговара након формирања владе", рекао је Пуповац за РТС.

Он је навео да су у току разговори представника мањина са онима који су стожер будуће хрватске владе, те да су усаглашени поједини дијелови договора када је ријеч о правима мањина.

Говорећи о новом премијеру Хрватске Андреју Пленковићу, Пуповац је поздравио његову исказану жељу да смири атмосферу, гради толеранцију и укључи мањине у рјешавање проблема.

"Он је човјек натприродних способности, квалитета, вјештина. Видјећемо какву ће политику водити када је ријеч о рјешавању проблема Срба. Дио пута смо добро прошли, сада долазимо на дио који је захтјевнији, видјећемо како ћемо прићи и са колико задовољства ћемо завршити тај пут", рекао је Пуповац.

Одговарајући на питање каква је судбина двојезичких табли у Вуковару, чији је Статут тренутно на оцјени уставности, Пуповац очекује да ће представници Срба и Хрвата на основу устава и мишљења Уставног суда доћи до рјешења које ће моћи да ће примјени у Вуковару.

На констатацију да Срби повратници у једном селу немају струју и да нису поздрављена настојања да учествују у раду јавних предузећа и установа, Пуповац је рекао да је посриједи неспоразум.

"Могуће је очигледно и једно и друго. Људи не знају какав је живот Срба у Хрватској, у срединама у којима живе, а неки, са друге стране, не мисле да је потребно да тај живот има људске карактеристике и стандарде од прије рата. Отуда неспоразум...", рекао је Пуповац.

Он истиче да је неопходно да представници Срба учествују у рјешавању тих питања.

"Зар није природно и нормално да се не ради по једнонационалном кључу, него да сви учествују, и представници мањина. То је оно што ми хоћемо", рекао је Пуповац.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Кобац

12.10.2016 14:28

Коме ти солиш памет ? Ехаааа пребићеш руду

ОДГОВОРИТЕ