Srbi će učestvovati u novoj hrvatskoj vlasti

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je izvjesno da će Srbi učestvovati u hrvatskoj vlasti i da su u toku razgovori o tome na kom nivou će to biti.

Region 12.10.2016 | 15:55
 Srbi će učestvovati u novoj hrvatskoj vlasti
"Što se tiče najznačajnijeg dijela, participacije u vladi, to će biti poznato prije nego što vlada bude izglasana. Što se tiče drugih nivoa participacije biće prostora da se razgovara nakon formiranja vlade", rekao je Pupovac za RTS.

On je naveo da su u toku razgovori predstavnika manjina sa onima koji su stožer buduće hrvatske vlade, te da su usaglašeni pojedini dijelovi dogovora kada je riječ o pravima manjina.

Govoreći o novom premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću, Pupovac je pozdravio njegovu iskazanu želju da smiri atmosferu, gradi toleranciju i uključi manjine u rješavanje problema.

"On je čovjek natprirodnih sposobnosti, kvaliteta, vještina. Vidjećemo kakvu će politiku voditi kada je riječ o rješavanju problema Srba. Dio puta smo dobro prošli, sada dolazimo na dio koji je zahtjevniji, vidjećemo kako ćemo prići i sa koliko zadovoljstva ćemo završiti taj put", rekao je Pupovac.

Odgovarajući na pitanje kakva je sudbina dvojezičkih tabli u Vukovaru, čiji je Statut trenutno na ocjeni ustavnosti, Pupovac očekuje da će predstavnici Srba i Hrvata na osnovu ustava i mišljenja Ustavnog suda doći do rješenja koje će moći da će primjeni u Vukovaru.

Na konstataciju da Srbi povratnici u jednom selu nemaju struju i da nisu pozdravljena nastojanja da učestvuju u radu javnih preduzeća i ustanova, Pupovac je rekao da je posrijedi nesporazum.

"Moguće je očigledno i jedno i drugo. Ljudi ne znaju kakav je život Srba u Hrvatskoj, u sredinama u kojima žive, a neki, sa druge strane, ne misle da je potrebno da taj život ima ljudske karakteristike i standarde od prije rata. Otuda nesporazum...", rekao je Pupovac.

On ističe da je neophodno da predstavnici Srba učestvuju u rješavanju tih pitanja.

"Zar nije prirodno i normalno da se ne radi po jednonacionalnom ključu, nego da svi učestvuju, i predstavnici manjina. To je ono što mi hoćemo", rekao je Pupovac.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Kobac

12.10.2016 14:28

Kome ti soliš pamet ? Ehaaaa prebićeš rudu

ODGOVORITE