Број обољелих од рака коже расте за 6%!

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да у Србији број обољелих од рака коже расте шест одсто сваке године, а да се свега 20 одсто меланомских промена открије на вријеме, у раној фази болести

Србија 12.10.2016 | 13:37
Број обољелих од рака коже расте за 6%!
Он је, приликом представљања кампање "Преглед за све", рекао да је кампања дала извјесне помаке, јер су љекари обучавани, све здравствене установе су добиле дермоскопе, али да треба још више радити како би се Србија бар приближила свјетској "бројци" од 90 одсто меланома откривених на вријеме.

"Ти алармантни показатељи нас обавезују да учинимо све што је у нашој моћи да се унаприједе механизми раног откривања, који уз адекватну медицинску реакцију обезбеђују потпуно оздрављење", рекао је Лончар.

Он је додао да овај и слични пројекти на најбољи начин представљају стратегију Министарства која подразумева појачан рад на превенцији и скрининг програмима. 

Председник Удружења дерматолога Србије и дерматолог на Војно медицинској академији Жељко Мијушковић казао је да је акценат у кампањи стављен на едукацију љекара, од којих су неки први пут имали прилику да виде како се ради са апаратима за рано откривање меланома - дермоскопима.

"Курсеви су одржани у Београду, Нишу и Новом Саду и похадјало их је 80 одсто дерматолога. Метода коришћења дермоскопа је релативно нова и многи до сада нису имали прилике да се упознају са њом",-  рекао је Мијушковић и додао да је акценат у кампањи био стављен и на подизање свијести грађана о прегледима коже.

Представница Србије у Међународном удружењу за дермоскопију и доктор у Клиничком центру Ниш даница Тиодоровић, рекла је да је веома битно то што су се дерматолози Србије повезали, односно имали прилику да се консултују размјеном фотографија путем мејла, чиме омогућено прецизније препознавање опасних промјена на кожи. 

"Неки меланоми коже се не могу видјети голим оком, али захваљујући кампањи повећан је број меланома откривених у најранијој фази, када је довољна само хируршка интервенција",  рекла је Тиодоровић.

Представник Фонда Б 92 Веран Матић рекао је да је од почетка кампање, у априлу 2015. године донирано 88 ручних и шест дигиталних дермоскопа.

"Ручне и дигиталне дермоскопе добило је 60 здравствених установа секундарне и терцијалне заштите у преко 40 градова, чиме је остварена потпуна национална покривеност најмодернијим дермоскопима", рекао је Матић.

Према његовим ријечима, грађани из малих мјеста више не морају да путују у велике градове и да чекају у редовима, захваљујући кампањи, али да треба јачати свјест грађана о важности прегледа и самопрегледа. 

Током кампање, грађани су информисани о важности одговорног понашања на сунцу, самопрегледа коже и дермоскопских прегледа.

Кампања су заједнички спровели Еуцерин Србија, Фонд Б92 и Министарство здравља Србије.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар