Broj oboljelih od raka kože raste za 6%!

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da u Srbiji broj oboljelih od raka kože raste šest odsto svake godine, a da se svega 20 odsto melanomskih promena otkrije na vrijeme, u ranoj fazi bolesti

Srbija 12.10.2016 | 13:37
Broj oboljelih od raka kože raste za 6%!
On je, prilikom predstavljanja kampanje "Pregled za sve", rekao da je kampanja dala izvjesne pomake, jer su ljekari obučavani, sve zdravstvene ustanove su dobile dermoskope, ali da treba još više raditi kako bi se Srbija bar približila svjetskoj "brojci" od 90 odsto melanoma otkrivenih na vrijeme.

"Ti alarmantni pokazatelji nas obavezuju da učinimo sve što je u našoj moći da se unaprijede mehanizmi ranog otkrivanja, koji uz adekvatnu medicinsku reakciju obezbeđuju potpuno ozdravljenje", rekao je Lončar.

On je dodao da ovaj i slični projekti na najbolji način predstavljaju strategiju Ministarstva koja podrazumeva pojačan rad na prevenciji i skrining programima. 

Predsednik Udruženja dermatologa Srbije i dermatolog na Vojno medicinskoj akademiji Željko Mijušković kazao je da je akcenat u kampanji stavljen na edukaciju ljekara, od kojih su neki prvi put imali priliku da vide kako se radi sa aparatima za rano otkrivanje melanoma - dermoskopima.

"Kursevi su održani u Beogradu, Nišu i Novom Sadu i pohadjalo ih je 80 odsto dermatologa. Metoda korišćenja dermoskopa je relativno nova i mnogi do sada nisu imali prilike da se upoznaju sa njom",-  rekao je Mijušković i dodao da je akcenat u kampanji bio stavljen i na podizanje svijesti građana o pregledima kože.

Predstavnica Srbije u Međunarodnom udruženju za dermoskopiju i doktor u Kliničkom centru Niš danica Tiodorović, rekla je da je veoma bitno to što su se dermatolozi Srbije povezali, odnosno imali priliku da se konsultuju razmjenom fotografija putem mejla, čime omogućeno preciznije prepoznavanje opasnih promjena na koži. 

"Neki melanomi kože se ne mogu vidjeti golim okom, ali zahvaljujući kampanji povećan je broj melanoma otkrivenih u najranijoj fazi, kada je dovoljna samo hirurška intervencija",  rekla je Tiodorović.

Predstavnik Fonda B 92 Veran Matić rekao je da je od početka kampanje, u aprilu 2015. godine donirano 88 ručnih i šest digitalnih dermoskopa.

"Ručne i digitalne dermoskope dobilo je 60 zdravstvenih ustanova sekundarne i tercijalne zaštite u preko 40 gradova, čime je ostvarena potpuna nacionalna pokrivenost najmodernijim dermoskopima", rekao je Matić.

Prema njegovim riječima, građani iz malih mjesta više ne moraju da putuju u velike gradove i da čekaju u redovima, zahvaljujući kampanji, ali da treba jačati svjest građana o važnosti pregleda i samopregleda. 

Tokom kampanje, građani su informisani o važnosti odgovornog ponašanja na suncu, samopregleda kože i dermoskopskih pregleda.

Kampanja su zajednički sproveli Eucerin Srbija, Fond B92 i Ministarstvo zdravlja Srbije.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar